Ajuntament, Diputació de Barcelona i CECOT signen un conveni per la posada en marxa de Reempresa a Caldes, un programa de cessió d'empreses en marxa a emprenedors que busquen projectes solvents
L'Ajuntament de Caldes de Montbui s'ha sumat al programa Reempresa impulsat per la patronal catalana CECOT amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Per formalitzar la posada en marxa de Reempresa al municipi, el dimecres 10 de desembre ha tingut lloc la firma d'un conveni entre l'alcalde, Jordi Solé, el president delegat de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil, i el president de CECOT, Antoni Abad.
En paral·lel a la firma del conveni, celebrada a Caldes Emprèn (Centre d'Iniciatives Empresarials), s'ha ofert una sessió informativa sobre Reempren a empresaris i emprenedors i a càrrec del tècnic del Centre de Reempresa Catalunya, Joan Llivina. A l'acte ha assistit també el regidor de Promoció Econòmica, Josep Ramon Marañés.
Reemprendre és cedir i recollir activitats empresarials existents“Vull reemprendre” o “vull cedir” són les dues expressions que resumeixen el significat d'aquesta iniciativa. El gran repte per a les administracions que impulsen aquest projecte és aconseguir que projectes empresarials viables que es veuen obligats a tancar trobin la manera de reeixir i seguir aportant riquesa al nostre territori. Reempresa és un espai de trobada entre l'empresari que ha de deixar el seu negoci i l'emprenedor que busca un projecte per tirar endavant. Entre qui vol o necessita cedir i qui vol reemprendre.
El conveni firmat a Caldes i a altres municipis d'arreu del territori senta les bases d'aquest nou model d’emprenedoria estructurat a través del Centre de Reempresa de Catalunya i executat des de cada un dels pobles i ciutats que s'hi han sumat.
La missió del Centre de Reempresa de Catalunya és la consecució d’un entorn favorable per les cessions d’empreses entre empresaris i reemprenedors, de manera que el teixit empresarial de Catalunya, tant actual com futur, gaudeixi de dinamisme i transparència, al mateix temps que força i grandesa. Un teixit empresarial digne d’una regió d’èxit. En poques paraules, Reempresa pretén promoure l’assignació i transferència d’empreses a Catalunya de forma eficient.
I els seus objectius són: modelitzar un nou sistema de gestió del capital empresarial; generar una plataforma de trobada d’empreses ja existents (especialment microempreses i PIMES) que estan gestionant la seva continuïtat; crear i gestionar l’espai col·laboratiu a Internet (www.reempresa.org), market place, per disposar d’una única base de dades on poder casar oferta i demanda en el mercat de la Reempresa; dinamitzar el teixit empresarial; fomentar el valor de l’empresa en marxa; revalorar el procés de creació i posada en marxa d’una empresa; promoure un mercat que pot ser susceptible de provocar creixement econòmic; salvaguardar el patrimoni empresarial en temps de crisi; promocionar, fomentar i facilitar la Reempresa per tal de gestionar el teixit empresarial actual i futur.
Contacte AjuntamentLa Piqueta. Espai de desenvolupament econòmic local.c. del Doctor Delger, 5 - 08140 Caldes de Montbui - Barcelona (Catalunya)Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 14 hTelèfon: 938627025Correu electrònic: lapiqueta@caldesdemontbui.cat
Contacte Reempresa:Dept. de comunicació de la patronal Cecot – comunicacio@cecot.org – 630.91.80.26
ANTECEDENTSA finals de l’any 2012 la Diputació de Barcelona i la patronal Cecot van signar un acord de col·laboració per difondre i estendre la Reempres per aconseguir crear a Catalunya un mercat únic per la compra-venda d’empreses.La Diputació de Barcelona desenvolupa el treball en xarxa amb els ajuntaments i la incorporació de l’Ajuntament de Sabadell al Centre de Reempresa de Catalunya s’emmarca en l’eix de treballar junts per consolidar el teixit empresarial existent i reforçar la seva competitivitat.
Afavorir la continuïtat de les empreses
Tant important com la creació d’empreses és afavorir la continuïtat i el creixement de les ja existents. En aquest sentit, el programa Reempresa, promogut per la Cecot, és un nou model d’emprenedoria i creixement empresarial que consisteix en un mecanisme segons el qual un nou emprenedor pren el testimoni en la gestió d’una companyia ja existent.
El programa és la suma d'esforços, informació i recursos per augmentar el rendiment d’un model de creixement empresarial que podria evitar el tancament del màxim nombre possible d’empreses durant el temps d’execució del programa a la província de Barcelona i salvaguardar llocs de treball, tal i com s’ha demostrat en l’últim any de projecte. En aquest context, s’oferirà assessorament i s’impartirà formació per a tots dos col·lectius, cedents d’empresa i reemprenedors, sobre les característiques dels processos de compra-venda d’empreses i l’elaboració d’un Pla de Reempresa o de cessió.
Així mateix, el projecte Reempresa es complementa amb dues guies informatives –una enfocada als empresaris i l’altra per als emprenedors- i un portal web (www.reempresa.org) que recull tota la informació sobre el procés de traspàs, que permet sol·licitar assessorament i que esdevé un mercat transparent a Internet on trobar l’oferta i demanda d’empreses.
Aquesta és una aposta per promoure un mercat que, tot i els reptes actuals derivats de la situació de crisi, segueix sent susceptible de generar un creixement econòmic. Per aquest motiu, es considera necessari promocionar, fomentar i facilitar la reempresa com un mitjà de supervivència del teixit empresarial actual i futur del municipi.
302 reempreses d’èxit amb una inversió total induïda de 15.153.862 €
El Centre de Reempresa de Catalunya ha aconseguit tancar des de finals de l’any 2011 a octubre de 2014 un total de 302 casos de reempreses que han suposat una inversió total de més de 15 M € i que es distribueix, per sectors de la manera següent: 41% d’inversió respon a reempreses d’èxit en el sector comerç; 18% a reempreses d’indústria; 27% pertany al sector serveis i un 14% de la inversió de les reempreses d’èxit pertany al sector de l´hostaleria.La distribució per sectors és d’un 33% de les reempreses d’èxit pertanyen al sector comerç, un 32% al sector serveis, un 27% al sector de l´hostaleria i un 8 % de les reempreses tancades són del sector industrial.És evident que tota economia dinàmica i innovadora provoca una mortaldat corrent i habitual d’empreses per gestió deficient, pèrdua de mercats, problemes personals, discrepàncies societàries, obsolescències diverses o per no tenir successió. Moltes empreses fracassen en la seva trajectòria, no per falta de viabilitat econòmica, sinó perquè no es pensa en la seva transmissió com una alternativa de continuïtat. I així ho demostra el 26% dels casos d’empreses cedents que s’han adreçat al Centre de Reempresa de Catalunya, que ho han fet per jubilació del cedent. En el 13% dels casos són per motius personals del cedent i un altre 11% per canvi de domicili. En menor mesura altres motius per cedir l’empresa són la impossibilitat de portar el negoci (4.16%) o les desavinences amb els socis (1.25%).
Col·laboració Reempresa-CaixaBankCaixaBank, compromesa amb els recolzament als emprenedors, dona suport a Reempresa amb assessorament personalitzat i productes a mida a través del programa CaixaNegocis, adreçat a microempreses, comerços i autònoms.
L’entitat ofereix als emprenedors proximitat i innovació, amb un equip de gestors especialitzats en el segment emprenedor que es desplacen al lloc de treball del client i poden fer des d’allà la tasca d’assessoria i contractació de productes gràcies a eines tecnològiques avançades.
Així mateix, CaixaBank ofereix noves solucions de productes i serveis als emprenedors. Entre d’altres avantatges, disposa d’una línia de crèdit de 175 milions per a finançar tant les operacions d'adquisició i traspàs com la posada en marxa de la nova etapa de les empreses.
Actualment, CaixaBank és l’entitat líder en el segment de professionals i autònoms, amb més d'1,3 milions de clients i una penetració dels 31,19%.