Cooperació contra la malaltia de Chagas

Dimecres, 28 de gener de 2015

Caldes fa una aportació de 14.500 € al Programa de Control de la Malaltia de Chagas, que consisteix en l'organització d'una acció formativa internacional coordinada pel calderí Pere Albajar

L'Ajuntament de Caldes de Montbui contribueix amb 14.500 € en la preparació d'un curs internacional que ha de servir per intensificar el control de la malaltia de Chagas. Aquesta cooperació del consistori calderí es fa a través de l'associació Caldes Solidària.

Lideren el projecte el Programa de Control de la Malaltia de Chagas del Departament de Control de Malalties Tropicals Desateses de l'Organització Mundial de la Salut, el Programa de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut (PROSICS) del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Centre de Cooperació per al Desenvolupament de la Universitat Politècnica de Catalunya amb la primera fase del disseny i preparació del curs internacional de la malaltia de Chagas.

De la coordinació s'encarrega el Dr. Pere Albajar Viñas, calderí i responsable del Programa de Control de la malaltia de Chagas a la OMS. La formació anirà a càrrec d'un metge especialista en medicina tropical i salut internacional del PROSICS, amb el suport tècnic d’un becari de la UPC.

La formació, la clau de la lluita contra la Malaltia de Chagas
La malaltia de Chagas afecta especialment a les comunitats rurals empobrides d’Amèrica Llatina. S’estima que per causa d’ella anualment moren més de 10.000 persones. Aquesta malaltia afecta el cor i/o sistema digestiu d’adults i joves, de forma crònica i és un dels majors problemes de salut pública, amb greus conseqüències socioeconòmiques, per les famílies i els Estats afectats. Malgrat la seva enorme prevalença aquesta malaltia és poc coneguda i la formació de les persones en els serveis de salut i responsables del seu control de molts països presenta importants deficiències. La formació, tant des de la vessant social i epidemiològica fins a la vessant clínica, terapèutica i preventiva, és imprescindible per avançar en la lluita mundial contra la malaltia.

Conscients d’aquesta realitat, des del Departament de Control de Malalties Desateses de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) es pretén oferir un curs bianual de formació de persones d’institucions sanitàries, de vigilància i control de malalties tropicals desateses als països afectats. En aquesta edició del curs, hi assistirà una persona per país, que tindrà la funció d’actuar com agent multiplicador dintre del seu propi país.

El curs serà impartit per especialistes de les diferents disciplines implicades, des de la parasitologia i entomologia fins als especialistes en malalties cardíaques o sistemes de informació geogràfica. La primera edició del curs s’impartirà a la ciutat de Santiago del Estero (nord-oest d’Argentina), capital d’una de les àrees de major afectació de la malaltia de Chagas, amb la possibilitat de realitzar les activitats pràctiques del curs en les pròpies comunitats afectades. El curs tindrà una durada de tres setmanes i la seva primera edició tindrà lloc l’any 2016. La primera fase del treball a realitzar, que és el disseny del curs. En aquesta fase s'elaborarà el programa del curs, es contactarà amb les persones responsables de cada àmbit temàtic, s'elaborarà el material pedagògic, el cronograma d’activitats i dissenyarà el sistema de gestió.

Els recursos econòmics municipals es destinen a cobrir les absències imprescindibles del seu servei per part dels metges del PROSICS i a finançar la beca de l’estudiant de la UPC que hi doni suport. Les altres despeses, com viatges i material seran assumides per la OMS. Amb això es formen a noves generacions d’actors en el control de la malaltia de Chagas i es dóna suport a programes de les Nacions Unides.

Pere Albajar
El calderí Pere Albajar va ser guardonat amb el Premi Internacional pel Desenvolupament Humà 2010 del Consell Comarcal del Vallès Oriental. Albajar va ser la candidatura al Premi presentada per Caldes Solidària, amb el suport de l'Ajuntament de Caldes de Montbui.

Pere Albajar, és metge especialitzat en malalties tropicals. Tot i que va néixer a Campinas, Sao Paolo, aquest metge, fill de calderins, va iniciar els seus estudis de medicina a Barcelona i ha mantingut una relació continua amb Catalunya. Albajar és un científic reconegut a nivell mundial per els seus coneixement sobre la malaltia parasitària de Chagas que afecta a uns 16/18 milions de persones i es cobra 50.000 víctimes cada any. La seva tasca com a cooperant ha estat molt lligada amb la seva professió medica que li ha portat a treballar a la selva amazònica, on ha col•laborat i impulsat actuacions per ajudar a millorar les condicions de salubritat dels pobles indígenes, així com, la recuperació de la identitat d'ètnies que es troben en situació d'exclusió. Alguns dels projectes en els que ha treballat ha comptat amb la col·laboració de Caldes Solidaria i l'Ajuntament de Caldes de Montbui.

Darrera actualització: 28.01.2015 | 08:36