El govern municipal vol acollir refugiats sirians a Caldes

Divendres, 4 de setembre de 2015

L'Ajuntament proposa formalitzar la seva voluntat d'acollir refugiats de la guerra de Síria a través d'una moció que s'aprovaria al Ple de setembre i amb el suport d'entitats i ciutadania

Atesa la voluntat de la Unió Europea d'ampliar el nombre refugiats acollits, l'Ajuntament de Caldes de Montbui es proposa convertir la vila en un poble refugi per a famílies sirianes. El govern local, que promou la iniciativa, vol formalitzar la proposta al Ple de setembre i convida a la societat civil, les entitats solidàries i la Taula Solidaritat, Pau, Drets Humans i Cooperació a participar d’aquesta iniciativa. Amb aquesta acció, Caldes reitera la seva vocació de municipi solidari, obert i acollidor.

La guerra de Síria està provocant la pitjor catàstrofe humanitària des de la Segona Guerra Mundial. El conflicte bèl·lic ha provocat que en aquests moments hi hagi ja 4 milions de refugiats sirians (i 7.6 milions de desplaçats interns), el contingent de refugiats més gran del món. S’estima que d’aquests 4 milions de persones que han hagut de fugir de la guerra i la violència, 1.2 milions es troben en camps de refugiats al Líban; 1.8 a Turquia; 630.000 a Jordània; 250.000 a l’Iraq; 135.000 a Egipte. En canvi, els 28 estats membres de la UE només n’han rebut 24.793, i de fet en quantitats molt desiguals; mentre Alemanya n’acull 20.000, França n’acull 1.000 i l’Estat espanyol a hores d’ara només 130.

El flux de refugiats sirians -i d’altres llocs de procedència- cap a Europa anirà en increment. La guerra a Síria sembla lluny d’arribar al final i la situació als camps de refugiats de la regió és precària. Per tant, la qüestió no és si cada dia més i més refugiats entraran a la UE, sinó com ho faran; il·legalment i sota els tentacles de les màfies o de manera regulada i humana.
Catalunya és un país obert i solidari, com ha demostrat en repetides ocasions al llarg de la seva història, actuant com a país d’acollida i societat integradora. Catalunya acull i vol acollir a persones que es veuen obligades a fugir de la barbàrie, de la mateixa manera que alguns països varen acollir generosament exiliats catalans de la guerra civil. En aquest moment crucial pel país, on una majoria es planteja fer néixer de les urnes un nou estat europeu, cal que projectem des d’ara mateix aquest nou estat des dels valors republicans i el compromís humanitari, una part del qual passa per obrir les portes a persones refugiades.

Les persones refugiades no abandonen casa seva per pròpia voluntat, sinó per fugir de situacions desesperades d’extrema crueltat, violència i violació sistemàtica dels drets humans, com s’està produint a Síria des de fa temps i amb una intensitat extrema. Hi ha per tant una raó humanitària evident per acollir una part d’aquest col·lectiu a les nostres societats.

Per tot plegat, el govern municipal vol expressar a través d'una moció plenària i a través del consens amb la societat calderina la voluntat de Caldes d'acollir, amb el suport de la societat civil local i les entitats del tercer sector social, algunes famílies desplaçades pels conflictes bèl·lics existents avui en dia, especialment pel que fa referència a la tragèdia humanitària que està provocant el conflicte sirià.

El compromís és també sumar-se i promoure l'existència d’una xarxa catalana de ciutats i pobles refugi que agrupi els municipis amb voluntat d’acollir a persones refugiades.

El govern municipal traslladarà aquesta voluntat als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat, a la Presidència de la Comissió Europea, a la Presidència del Consell Europeu i a la Presidència del Parlament Europeu.

Darrera actualització: 4.09.2015 | 10:05