Un plànol de l'any 1851 ja indicava la ubicació aproximada de la natatio romana documentada aquest maig

Dimecres, 7 de juny de 2017 a les 11:06

L’Arxiu Històric Municipal custodia un plànol de l’any 1851 on ja apareix un dibuix aproximat de la natatio que s’ha documentat durant l’excavació feta a les Termes Romanes, aquest mes de maig

Dipositat a l’Arxiu Històric Municipal hi ha un plànol de l’any 1851 on ja s’indicava la ubicació aproximada de la natatio que s’ha documentat en l’actual intervenció arqueològica a la plaça de la Font del Lleó (que a questa setmana ha acabat i han començat les tasques de cobertura del jaciment). 


A la llegenda del plànol, identificat com Plano topográfico de la Plaza Mayor de Caldas de Montbuy y sus alrededores con explicacion de los conductos de las aguas termales y puntos de donde vienen, s’assenyalen els següents punts d'interès:

 

  1. Local dels banys comuns romans, vestigis que es conserven, convertits a posteriori en presó.
  2. Paret inferior de l’altre bany o piscina dels romans.
  3. Escala de 3 graons per baixar al mateix bany o piscina.
  4. Vestigis d’altres construccions romanes.
  5. Conductes que sembla que eren per portar l’aigua als banys comuns.


Si comparem el plànol de 1851 amb les actuals troballes veiem que al 1851 no tenien un coneixement exacte de la ubicació de les restes, però si tenien un coneixement aproximat dels vestigis. Aquest fet és normal tenint en compte que les construccions romanes són gairebé al nivell actual de la plaça, un fet molt inusual quan es tracta de vestigis que arriben a tenir més de 2000 anys d’antiguitat.

LES EXCAVACIONS DE 2017
L’equip d’arqueòlegs dirigit per Pere Lluís Artigues ha fet importants descobertes durant la intervenció arqueològica prèvia a la reurbanització de la plaça de la Font del Lleó, de Caldes de Montbui. Les excavacions han estat finançades per l’Ajuntament de Caldes sota la supervisió del Departament de Cultura i s’han fet amb motiu de la reurbanització de la plaça de la Font del Lleó. Aquesta setmana han acabat i han començat les tasques de cobertura del jaciment. 

La més descoberta destacada ha estat el cap de marbre blanc de mida natural que havia format part d’una escultura romana i que ara haurà de ser estudiat i catalogat.

El cap ha estat trobat en el rebliment de la piscina termal que hi ha al davant del conjunt visitable, es troba en bon estat de conservació i suposa el primer cap d’escultura romana que surt a Caldes de Montbui associat a una estratigrafia.

Aquesta troballa acaba de desmentir la imatge d’austeritat que es tenia del conjunt termal calderí, i reafirma que hi havia espais decorats.

Fins al moment s'ha fet una primera neteja de la peça, a càrrec de Gamarra i Garcia. Conservació i Restauració. Isabel Rodà de Llanza, catedràtica de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB (del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana), serà l'encarregada d’estudiar aquesta peça històrica i determinar la procedència, datació i identificació. Tot i així, com a primera hipòtesi de treball, es podria tractar d’una divinitat vinculada amb les aigües termals que, per l’erosió a una de les parts del rostre, estaria exposada en contacte constant amb un degoteig d’aigua.

La troballa, excepcional per les rares vegades en què es pot celebrar l’aparició d’un cap conservat d’escultura romana, ha estat celebrada àmpliament per tots els agents que intervenen en aquest projecte de recuperació del patrimoni arqueològic de Caldes de Montbui.

El cap d’escultura i la nova piscina, dues troballes importants al jaciment
Aquesta troballa se suma a la descoberta d’una nova piscina romana en el subsòl de la plaça i davant el Museu Thermalia, de dimensions més reduïdes. Amb aquesta, ja són 4 les piscines localitzades en aquest àmbit, la més important la natatio de davant les Termes Romanes, una bassa rectangular de 9 x 15 metres considerada una de les més grans de Catalunya i de tota la península ibèrica.

La tasca feta fins ara permet tenir una planimetria de les piscines romanes i també veure quina ha estat la intervenció urbanística que hi ha hagut en aquesta zona amb el pas dels segles. Així, s’ha pogut datar restes de l’urbanisme baixmedieval de la vila termal i també dels segles XIV fins al XX. També es conclou que les piscines que hi havia a Caldes de Montbui tenien una finalitat salutífera, a diferència de les piscines que hi havia a les ciutats (que eren usades com a acte social, a més del motiu higiènic).

La informació que s’està obtenint amb aquesta intervenció permetrà crear un espai amb imatges en 3D i una maqueta a escala que s’ubicaria al museu Thermalia.

Darrera actualització: 07.06.2017 | 11:26