Adequació del Safareig de la Portalera

Dijous, 8 de novembre de 2018 a les 00:00

Les obres d’adequació fetes al Safareig de la Portalera consisteixen en la reparació I pintura de les parts malmeses de les parets, les reixes, les baranes i els rentadors

El safareig de la Portalera, situat al carrer de la Muralla i amb vistes a les hortes de la Riera, forma part del catàleg de patrimoni arquitectònic del centre històric i és un dels punts d'atracció turística de Caldes de Montbui. L’ús i el pas del temps han anat malmetent alguns dels elements d’aquest equipament i servei que forma part del patrimoni turístic de la vila i que, a més, forma part del recorreguts d'activitats relacionades amb l'aigua termal per a infants que organitza el Museu Thermalia. Per això s’ha fet necessària una nova intervenció per adequar aquest espai emblemàtic lligat al patrimoni termal de Caldes.

Els treballs d’adequació que s’hi han fet consisteixen en la reparació i pintura de les parts malmeses de les parets, les reixes, les baranes i els rentadors. Les obres han suposat una inversió de 4.535€ i les ha fet l’empresa Gardecor.

Les obres d’adequació se sumen a la rehabilitació del safareig feta l'any 2009 i a les posteriors millores fetes el 2013
El safareig de la Portalera va ser objecte d'una primera i gran rehabilitació l'any 2009, quan es va substituir l'antiga coberta de pedra per un sostre de plaques que combina pòrtics metàl·lics, un acabat exterior ceràmic i un acabat interior de fusta i la provisió d’una instal·lació elèctrica i enllumenat. Aquesta obra també va suposar la retallada dels murs que envoltaven el recinte, de manera que l'emblemàtic safareig es va obrir al seu entorn i, en especial, a les hortes de la Riera que l'envolten. Posteriorment, el 2013, s’hi va fer una altra millora amb la restauració dels dipòsits de vímet i llegums adjacents al vas principal, la neteja i restauració dels rajols malmesos, i una impermeabilització de la coberta.

El Safareig de la Portalera
Aquest safareig d'aigua termal va canviar el seu emplaçament a finals del segle XIX, ja que inicialment estava ubicat al carrer de Santa Susanna i actualment el trobem al carrer de la Muralla. L'aigua del safareig prové de la Font del Lleó i encara avui en dia es buida i es neteja diàriament i s'omple de nou durant la nit. Encara s'utilitza i l'accés és lliure els matins de dilluns a dissabte o amb les visites turístiques guiades els diumenges al matí.

 


 

Darrera actualització: 08.11.2018 | 08:23