Al gener comencen els preparatius de l’obra de la pl. de la Font del Lleó, que quedarà afectada a partir del febrer

Divendres, 22 de desembre de 2017 a les 13:00

L’obra de la plaça de la Font del Lleó ha estat adjudicada a la UTE Rogasa i Rehacsa, empreses que signaran contracte i iniciaran les mesures d’implantació durant el gener per començar les accions sobre la via a partir del febrer

Declaracions de Jordi Solé, alcalde

Declaracions de Jaume Mauri, regidor d'Espais Públics i Sostenibilitat

La reurbanització de la plaça de la Font del Lleó ha estat adjudicada a la UTE integrada per ROGASA i REHACSA per valor de 902.086,07€ (es va licitar per 1.187.254,63€) i compta amb una subvenció del 50% del cost total a càrrec de la Llei de Barris.

Tot just començar l’any, les empreses signaran el contracte i activaran les mesures d’implantació de l’obra, amb l’objectiu de començar a aixecar la plataforma actual a partir del 5 de febrer.

Les activitats a l’entorn de la celebració de Sant Antoni que tenen lloc a la plaça conservaran, per tant, la seva ubicació tradicional. Altres activitats, com el Mercat de l’Olla o l’Escaldàrium, tindran lloc en escenaris alternatius.

Jordi Solé, alcalde, i Jaume Mauri, regidor d’Espais Públics, han informat sobre l’inici de les obres a principis d’any durant la roda de premsa celebrada aquest matí.

El seguiment arqueològic de l’obra

La urbanització de la pl. de la Font del Lleó estarà condicionada per un seguiment arqueològic a causa de la molt possible existència de restes romanes. Actualment, l’Ajuntament estima que a l’estiu va quedar revisada i catalogada el 80% de la zona d’interès arqueològic de la plaça (uns 565m2 davant les Termes Romanes i el Museu Thermalia). Ara l’interès se centrarà en el 20% restant (entre les Termes Romanes i el Balneari Broquetes). La resta de la plaça (davant l’Ajuntament i sota l’actual plataforma per a vianants) conté restes medievals molt afectades per antigues conduccions de serveis.

Aquesta condició de zona d’interès arqueològic fa necessària molta prudència a l’hora de d’avançar la durada de les obres, tot i que l’Ajuntament treballa amb l’objectiu de culminar el projecte abans del 31 de desembre del 2017.

La plaça del poble, pensada pel poble

La urbanització de la plaça es farà en base al projecte presentat per l’estudi Volta Arquitectura + AR47. Els redactors de l’estudi van incorporar a la proposta les exigències urbanístiques, geològiques, socials i turístiques d’aquest centre neuràlgic calderí, i també els resultats d’un procés de participació ciutadana que recull les prioritats d’entitats i veïns de Caldes de Montbui.

 

La plaça de la Font del Lleó seguirà representant la singularitat termal de la vila, sent la plataforma principal de fires i manifestacions culturals i tradicionals, posant en valor els elements patrimonials que acull i fent honor a la història més antiga i més recent del municipi. A més, es convertirà en una plaça més amable i més accessible, per quan només calgui passejar-la i admirar-la.

 

Llambordes, aigua i vapors termals

La proposta per a la nova plaça preveu potenciar la presència de l’aigua termal en totes les seves versions. Incorpora una nova font, al costat del banc que farà de muret davant les Termes Romanes, que soluciona el difícil accés a la Font del Lleó per a persones amb mobilitat reduïda. I converteix les escletxes de drenatge de l’aigua pluvial en espais de sortida dels vapors termals, com un recordatori permanent de les natatios que existeixen en el subsòl i un homenatge constant al fet termal.

 

També contempla la conservació de la llamborda, col·locant la llamborda original (polida i tallada linealment) al centre, on conviurà amb llamborda de granit als perímetres, i fent servir les alineacions de la pedra per integrar i donar protagonisme als elements patrimonials que acull la plaça, com les Termes o la Font.

 

A més, només el joc de paviments distingirà els diferents espais i nivells de la plaça, perquè tot l’espai estarà construït en un únic pla que facilitarà la celebració de tot tipus d’esdeveniments i l’accessibilitat.

 

Finalment, es conservaran els fanals i es potenciaran, en la mesura que un subsòl ple de vestigis romans ho permeti, les zones verdes amb alzines (l’arbre que antigament envoltava les termes i espècie de gran bellesa i tradició mediterrània).

 

Darrera actualització: 22.12.2017 | 13:35