Calderins d’arreu, una història sobre aprenentatge comunitari

Divendres, 18 de gener de 2019 a les 12:20

Thermalia clou l’exposició “Calderins d’arreu, de la memòria als objectes” havent fet una gran aportació als procés de aprenentatge i comprensió comunitari sobre la realitat de la vila i la seva gent

És inusual que Thermalia celebri una cloenda de les seves exposicions, però en aquest cas el Museu, la regidoria de Cultura i els comissaris han tingut la necessitat de fer un agraïment especial a les persones que han fet possible aquesta mostra.

I és que aquesta ha estat una dels exposicions més emotives i de més recorregut personal i vital que ha acollit la Sala Sebastià Badia. La valentia i la generositat de totes aquestes persones en compartir la intimitat d’un procés de migratori i els seus objectes més estimats han acabat servint per documentar la realitat més profunda de Caldes i de la seva gent, dels que acullen i dels que són acollits.

Tot i que la mostra es desmantella i els objectes tornen als seus propietaris, queda un experiència col·lectiva en la memòria de molta gent i un catàleg que podeu trobar al Museu Thermalia.

La cloenda la van presidir el regidor de Cultura, Isidre Pineda, la directora del Museu Thermalia, Anna Monleon, i els comissaris Maite Marín i  Jordi R. Renom (Produccions Nòmades). Als seus agraïments es van sumar moltes veus espontànies dels assistents que van voler agrair la feina feta i el respecte i la cura amb que han estat tractades les seves històries i els seus objectes.

 

41 persones procedents d’11 països d’Àfrica, Amèrica, Àsia i Europa

L’exposició es titula “Calderins d’arreu, la memòria dels objectes” perquè ha estat un recull d’entrevistes fetes a 41 veïns i veïnes del municipi arribats en diferents moments de les darreres 60 dècades i també d’aquells objectes que van venir amb ells i que els mantenen arrelats al seu passat. 

Les persones entrevistades són: América Adames, Jesús Andújar, Carmen Avia, Bathily Assofleian, Diego Barroso, Àngel Bejarano, Cristina Burbano de Lara, José Luis Burgueño Tinoco, Quim Campistron,Carme Canals, Enriqueta Codina, Mayda Cordoliani, Manuel Checa, Anissa El Harrak,Gabriel Ferrer, Desi Ferreres, Mari Jiménez, Yanli Li Ling (Yoli), Amparo López, Dani López, Josefa Lumbreras, Llúcia Luna Nova, Pepe Marín, Aaram Márquez, Pedro Martínez Soria, Aamir Masih, Adelfina Mayordomo, Maria Fe Omeñaca,  Brian O’Reilly, Josefa Palomero, Eva Pérez, Soledad Pérez, Santiago Pineda, José Ramírez Soria, Maria Roig, Ana Salmerón, Josep Silvera, Paca Soria, Luis Til, Paquita Tinoco i Mario Vidal.

Les procedències de les persones entrevistades corresponen a: Equador, Les Useres (Castelló), Puebla del Río (Sevilla), Águilas (Múrcia), Uruguai, Siles (Jaén), Pakistan, Veneçuela, Santa Maria del Val (Cuenca), Repúbica Dominicana, Gor (Granada), Aldea del Cano (Cáceres), Marroc, Mali, Irlanda, Palma del Río (Córdova), Bienvenida (Badajoz), Bolivia, Àguilas (Murcia), Isla Mayor (Sevilla) i Xina.

Darrera actualització: 18.01.2019 | 12:29