Caldes de Montbui inaugura una plaça dedicada a la població de Siles 

Dilluns, 27 de novembre de 2023 a les 00:00

Acompanyats de centenars de veïns i veïnes, les autoritats de Caldes de Montbui i de Siles han inaugurat la plaça que rep el nom de la vila andalusa, en homenatge als vincles entre les dues poblacions. 

L’acte inaugural va estar presidit per les intervencions dels alcaldes de Caldes de Montbui, Isidre Pineda, i de Siles, Francisco Javier Bermúdez, durant les quals es van posar de manifest els llaços que uneixen la població catalana amb l’andalusa. La incorporació de villa de Siles al nomenclàtor de Caldes de Montbui és un homenatge a la població que en la segona meitat del segle XX va arribar des d’aquest poble de Jaén per establir-se a la vila termal. 
 
En la seva intervenció, Bermúdez va aprofitar l’acte per avançar que aquest homenatge tindrà un retorn per part de la població que ell representa i s’oferirà un espai que rebrà el nom de Caldes de Montbui. 
 
L’acte va comptar amb la representació de tinents d’alcaldia de les dues poblacions, del diputat al Congrés dels Diputats, Agustín Parra, de la diputada al Parlament de Catalunya, Ángeles Llive i de regidors i regidores de Caldes de Montbui. També va ser protagonista d’aquesta celebració Manuel Martínez, persona que lidera les trobades anuals dels veïns i veïnes de Caldes procedents de Siles. 
 
Un cop descoberta la placa, a la plaça van actuar els Coros y Danzas de San Roque, oferint una extensa i molt ben rebuda exhibició de ball, música i vestits tradicionals. Al seu torn, membres del grup Amics de Siles van oferir dos balls, una sevillana i una sardana sevillana. 
 
A la plaça també ha estat instal·lat un plafó amb fotografies i textos que recorden la història de l’espai. El contingut d’aquesta instal·lació es remet la recerca de Maite Marín i Jordi R. Renom, Calderins d’arreu. De la memòria als objectes, amb la qual es feia homenatge a les persones que durant la segona meitat del segle XX van començar una nova vida a Caldes de Montbui i, en molts casos, al barri Bugarai. Aquesta recerca va ser motiu de l’exposició i el catàleg del Museu Thermalia de l’any 2018. 
 
Podeu recuperar les imatges de l’acte a l'àlbum de fotografies.  
 
La plaça villa de Caldes, en homenatge a la història local
Caldes de Montbui posa en valor els vincles que l’uneixen amb Siles i que van sorgir en les dècades dels 60 i els 70, quan famílies senceres procedents de la vila andalusa es van establir a la vila catalana.
 
El ple de l’Ajuntament del 23 de febrer va recollir els darrers canvis de nomenclàtor al municipi, entre ells el de rebatejar la plaça de Verdaguer amb el nom d’aquest població de Jaén. 
 
Donant el nom de Villa de Siles a un espai calderí es ret homenatge a la població que va iniciar una nova vida a Caldes de Montbui i que en molts casos es va establir al barri Bugarai, on l’any 1970 es van construir els emblemàtics cent pisos. 
Als peus dels cent pisos està ara ubicada la plaça de la Villa de Siles. 
 
Motivacions del canvi de nomenclàtor
La Comissió de Nomenclator va elevar al ple de febrer de 2023 aquest canvi de nom de la plaça. Aquesta proposta va sorgir per fer un reconeixement explícit dels vincles que existeixen entre Caldes de Montbui i Siles. Es va triar aquest espai pel lligam històric entre el barri Bugarai i la població procedent d’Andalusia que als anys 50, 60 i 70 es va establir a Caldes de Montbui. 
 
La plaça es deia Verdaguer, en homenatge al poeta català Jacint Verdaguer, qui dona nom a un carrer i a un passatge, en aquell mateix entorn. 
 
Darrera actualització: 27.11.2023 | 13:14