Document del mes de juny de 2019

Dilluns, 3 de juny de 2019 a les 00:00

Aquest mes de juny, l’Arxiu presenta el padró de prestació personal, un document de 1850 que aplega els noms, adreces i característiques de les famílies calderines de l’època

Aquest mes l'arxiu presenta el padró de la prestació personal i de transport de 1850, un

document que recull totes les famílies de Caldes de Montbui al 1850, i on s'indica l'adreça, el nom de tots els membres de la família, el sexe, l'edat i el parentiu que els unia, així com els carros i les cavalleries que tenien.

La funció d'aquest padró era el control de l'Ajuntament de la realització de la prestació personal per part dels veïns de la vila. El Reial Decret del 7 d'abril de 1848 i els reglaments posteriors regulen una prestació d'uns dies de treball dels barons per la construcció i conservació de camins veïnals.

El padró es confeccionava d'acord amb la unitat familiar, i l' obligació era per cada membre baró d'entre 18 i 60 anys i per cada carro o carreta que fes servir la família dins del poble.

Aquesta obligació es podia redimir amb el pagament d'aquestes jornades. Tant la redempció com les jornades de la prestació les fixava l'ajuntament.

Aquesta obligació va anar variant al llarg del temps però encara es trobaven ordenances reguladores d'aquesta prestació a la dècada dels anys '80 del segle XX.

Actualment aquest tipus de padró ens permet conèixer la composició i distribució de la població de fa més de 150 anys, moment en el qual encara no s'havia establert l'obligatorietat de recollir a tota la població al Padró Municipal d'Habitants.

 

 

Darrera actualització: 03.06.2019 | 13:17