Document del mes de maig del 2018

Dilluns, 30 d'abril de 2018 a les 14:00

Aquest mes de maig l'Arxiu Històric recupera el primer número de la publicació satírica ¡Cu-cut! del 2 de gener de 1902

L'Arxiu Històric de Caldes de Montbui, aquest mes de maig, difon el primer número de la publicació ¡Cu-cut! del 2 de gener de 1902, revista satírica que es va publicar a Barcelona entre 1902 i 1912. 

La revista ¡Cu-cut! va ser molt popular, políticament era pròxima a la Lliga Regionalista de Francesc Cambó i Enric Prat de la Riba. Entre els seus dibuixants es trobaven Ricard Opisso, Gaietà Cornet, Joan Garcia Junceda, Llaverías, Feliu Elias o Ismael Smith.

La "veu" del ¡Cu-cut! està representada a les vinguetes pel capgròs amb barretina que es veu a la portada, dibuixat per Gaietà Cornet, símbol representatiu de la línia de la revista.

A la primera pàgina d'aquest primer número ja avisen, com a presentació al lector, que "han d'estar en el ben entés de que nosaltres no reconeixém eminencias y, conseqüents ab semblant crietri, tirarém a tot el sens posi a tret peró sempre ab la escopeta carregada ab sal (¡Olé!), perquè la ferida cogui sense matar".

Un dels fets més remarcables de la història d'aquesta revista va ser l'asalt a la seva redacció el novembre de 1905 per un grup d'oficials de l'exèrcit en reacció a una caricatura antimilitarista que ironitzava amb les derrotes militars. Aquest fet, recolzat per tot l'estament militar, va provocar modificacions legislatives així com el naixement del partit Solidaritat Catalana.

Aquest document pertany al fons de Camil Torras, donat per la seva viuda a l'Ajuntament i dipositat a l'Arxiu Municipal, on hi ha dues capses amb publicacions del ¡Cu-cut! de l'any 1902 al 1912.

 

 

 

 

Darrera actualització: 30.04.2018 | 15:14