Document del mes de març

Divendres, 1 de març de 2019 a les 00:00

Aquest mes l'Arxiu presenta el pergamí de 1452 que recull la concessió que va fer el rei als jurats de Caldes de l´ús de les aigües calentes i fredes de la vila

La propietat de l'aigua calenta va ser una font de conflictes entre la vila, el rei i els particulars, i desprès de diverses disputes, el rei va fer concessió de l'ús de les aigües als jurats de la vila pel seu ús públic, tant per banys com per regar els horts i possessions.

Establiment emfitèutic de l'ús de les aigües de la vila de Caldes

Aquesta concessió la signa el batlle general el 2 de març de 1452 i s'estableix com una emfitèusis amb un cens, pagament al rei, de 12 diners pel Nadal.

Una emfitèusis és una cessió perpetua, o a llarg termini, del domini útil d'un ben mitjançant el pagament d'un cens anual al que fa la cessió.

En aquest document d’establiment emfitèutic de l’ús de les aigües a Caldes es pot veure les fonts d'aigua del municipi, les calentes del rec l'Oliar, la Bassa i la Canaleda, i les fredes de la font del Salser i la font del Portal de Barcelona.

El pergamí pertany al fons de l'Hospital de Santa Susanna, està redactat en llatí i ha estat restaurat i digitalitzat.

El pergamí estarà exposat a l’exposició “L’aigua que cura” que, sobre l’antic hospital de Santa Susanna, Thermalia i l’Arxiu Històric presenten al mes de març i que estarà ubicada a la Sala Badia del Museu Thermalia.

 

Darrera actualització: 01.03.2019 | 14:45