Document del mes de novembre

Dimecres, 7 de novembre de 2018 a les 00:00

Aquest mes de novembre l’Arxiu Municipal presenta un pergamí restaurat que podria correspondre al full d’un llibre reutilitzat com l’enquadernació d’un altre llibre per a la gestió municipal

A la secció del document del mes, l’Arxiu Municipal ens presenta aquest mes de novembre un dels pergamins del fons municipal restaurats dins del Programa de Restauració de 2018 promogut per la Central de Serveis Tècnics de la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona, a la qual pertany l'Arxiu Municipal de Caldes de Montbui.

Dels 22 pergamins restaurats enguany aquest és el més peculiar ja que no és un document que reculli un acord, una transacció patrimonial o un registre notarial, sinó que sembla ser el full d'un llibre en desús que va ser reutilitzar com l'enquadernació d'un altre llibre per a la gestió municipal i que contenia la relació de càrrecs municipals.

El pergamí està escrit en lletra gòtica per les dues bandes i decorat amb lletres il·luminades, amb color, i es poden apreciar les marques dels plecs per fer l'enquadernació del llibre d'insaculats de 1535, amb la relació de càrrecs municipals de l’època.

Aquest llibre, anomenat Llibre d’Insaculacions, contenia l'elecció dels jurats, que correspon a l’alcalde i els regidors actuals, pel sistema d'insaculació que consistia en fer un llistat de persones del poble més adients per cada càrrec de la corporació municipal i posar aquests noms dins d'uns rodolins que es ficaven a una bossa. Quan calia fer l'elecció treien públicament un rodolí de les bosses dels diferents càrrecs i feien l’adjudicació.

 


 


 


 

Darrera actualització: 07.11.2018 | 10:15