Document del mes de setembre de 2018

Divendres, 31 d'agost de 2018 a les 11:20

Aquest mes de setembre l’Arxiu Municipal ens mostra un expedient de 1927 per sol·licitar l’autorització per continuar celebrant el mercat els diumenges

En la secció de Document del mes, aquest setembre, l’Arxiu Municipal de Caldes de Montbui ens dóna a conèixer un expedient de 1927 referent a la sol·licitud d’autorització per continuar la celebració del mercat en diumenge.

La sol·licitud va tenir lloc degut a l’aprovació per Reial Decret del reglament per l’aplicació del decret-llei de 8 de juny de 1925, relatiu al descans dominical, que regulava la obligatorietat del descans laboral els diumenges.

Segons la normativa, era obligatori el tancament dels establiments i fàbriques els diumenges per garantir el dret de descans dels treballadors, però també recollia un seguit d’excepcions.

Al seu article 12, s’indicava que mitjançant sol·licitud per part dels ajuntaments, es podria mantenir la celebració de mercats i fires a dies i hores que, per costum, es venien celebrant.

L’Ajuntament de Caldes acordà sol·licitar l’autorització de celebrar el mercat, com era habitual, dimarts i diumenges ja que era el centre de comerç de pobles propers com Palau-solità i Plegamans, Santa Eulàlia o Sentmenat. El mercat era punt de venda de verdures, fruites, ous, altres comestibles i d’objectes diversos. Segons l’Ajuntament, de la seva celebració en podien donar testimoni els més grans del poble.

A l’expedient no es recull si finalment es va rebre l’autorització de mantenir el mercat que es celebrava els diumenges, es pot pensar que no ja que l’últim document de l’expedient és la petició que el Govern Civil va fer a l’Ajuntament requerint documentació que faltava a la sol·licitud.

Podeu veure aquest document original a l’Arxiu Municipal de Caldes de Montbui

T.93 865 56 56 – A/e: arxiu@caldesdemontbui.cat

Adreça i horaris:

Arxiu Administratiu: Pl. de la Font del Lleó, 11. Horaris: dilluns i dimarts de 9 a 14 h; dijous i divendres de 10 a 14 h.

Arxiu Històric: C. de Santa Teresa, 3-5 (Biblioteca de Caldes). Horaris: dimecres de 10 a 13 h; dijous de 15.45 a 19.45 h


 


 


 


 

Darrera actualització: 31.08.2018 | 11:39