Durant la campanya gratuïta de recollida de dades genètiques s’han censat més d’un miler de gossos

Dimecres, 15 de maig de 2019 a les 00:00

L’obligació de facilitar les dades genètiques dels gossos i inscriure’ls al cens genètic que permet identificar-los a partir de les seves defecacions, es manté més enllà de la campanya

A principis del 2018 es feia pública la modificació de l’Ordenança municipal de control i tinença d’animals que estableix i regula les condicions i requisits per a la tinença d’animals de companyia a Caldes de Montbui. Després de l’entrada en vigor d’aquesta modificació que busca garantir una convivència més cívica entre la ciutadania i els animals de companyia i mantenir les condicions òptimes d’higiene de la via pública, mantenint-la lliure d’excrements, les persones propietàries de gossos, Al censar-los, tenen l’obligació de facilitar - entre d’altres dades- les dades genètiques dels animals i inscriure’ls al cens genètic caní, una base de dades creada a partir de la identificació de l’ADN de tots els gossos de municipi.

Per facilitar la creació del cens i facilitar la gestió, l’Ajuntament va engegar una campanya gratuïta de recollida de dades genètiques que, després de vàries pròrrogues, va finalitzar definitivament el 3 d’abril del 2019.

Cens actual d’animals domèstics

A data 5 d’abril del 2019, el cens d’animals domèstics de Caldes (ANICOM) era de 2821 animals, entre gossos, gats i fures. D’aquests, 2649 són gossos i, d'aquests, 129 són gossos considerats potencialment perillosos

Al llarg de la durada de la campanya gratuïta, entre febrer del 2018 i el 3 d’abril del 2019 s’han recollit 1601 mostres de sang o saliva, s’han censat més d’un miler de gossos (s’ha passat de 1542 a 2649) i 70 gossos perillosos (s’ha passat de 59 a 129).

Un cop finalitzada la campanya gratuïta, l’obtenció de les dades genètiques del gos es pot continuar fent a les clíniques veterinàries de Caldes, però ara aquest procés genera una fitxa tributària en funció dels serveis sol·licitats. El cost d’aquestes accions, que ve fixat per les ordenances aprovades per Ple (31/01/19), publicades al BOP (3/04/19) i que va entrar en vigor el 4 d’abril, serà facturat a la persona propietària del gos per part de l’ajuntament via ORGT.

Avantatges del Cens Genètic Caní

La identificació dels animals permet la seva localització en cas de pèrdua o robatori i també en cas d’actituds incíviques per part de propietaris, per no recollir les deposicions. El procés de censat és senzill.

En el cas dels gossos cal que un centre veterinari faci una extracció de sang al gos, i, en el mateix moment, faciliti al propietari la xapa cívica que inclou el número de xip segons el cens i altres dades que permeten la identificació de l’animal en cas de pèrdua o robatori.

El registre es pot fer a les cinc clíniques veterinàries de Caldes de Montbui. Els gossos inscrits en aquest cens obtenen una xapa cívica que, a través d’un codi QR, permet obtenir la informació essencial relacionada amb l’animal (dades de contacte del propietari, al·lèrgies, vacunes, tractaments, fotografia, etc).

Les clíniques veterinàries de Caldes de Montbui són les següents:

ARCA VETERINÀRIA «Ca la Teresa» C. Avel·lí Xalabarder, 20. Tel. 93 855 22 30

CAL VETERINARI. C. Llorens i Artigues, 15. Tel. 93 862 75 29

CLÍNICA VETERINÀRIA NATURA. C. Salvador Espriu, 36. Tel. 93 865 41 16

CLÍNICS CALDES. C. Buenos Aires, 48. Tel. 93 865 36 67

GRUP VETERINÀRIA. C. Major, 76. Tel. 93 865 19 86

En el cas de gossos considerats potencialment perillosos, el procés de censat és el mateix, però a més cal sol·licitar una llicència per tinença o conducció de gossos potencialment perillosos al Departament de Serveis Territorials de l’Ajuntament (Plaça de la Font del Lleó, 11 – 3a planta).

L’Ordenança estableix sancions amb multes de fins a 300 € per la no identificació dels gossos o per no recollir les seves deposicions

Al llarg de l’any es porten a terme campanyes de control de cens, xip i ADN pels carrers del municipi. Agents de la Policia Local poden sol·licitar a les persones que passegen amb gossos que els mostrin la xapa cívica del collar. En el cas que que l’animal no estigui identificat adequadament, l’amo tindrà 15 dies per justificar que el registre s’ha fet.

Les campanyes de detecció de femta a la via pública es duran a terme, també, en els sectors més crítics del municipi per part d’agents dels serveis de neteja viària, que són els que activaran el mecanisme alertant a la Policia Local que farà l‘acte de la presa d’ADN de forma presencial.

Més informació: sterritorials@caldesdemontbui.cat – T. 93 862 70 23

 

Darrera actualització: 15.05.2019 | 15:29