El Ball de Plaça estrena escenari i música en directe

Dilluns, 14 de gener de 2019 a les 00:00

El Ball de Plaça 2019, a més de traslladar-se al damunt de la natatio de la plaça de la Font del Lleó, recupera la música en directe que interpretarà en viu la Cobla Ciutat de Granollers

 Isidre Pineda, regidor de Cultura

Joan Bellavista, president de la Facultat de Sant Antoni

Andreu Brunat, músic

Andreu Brunat, músic, i Imma Cuscó, musicòloga

Amb l’objectiu de recuperar la música del Ball de Plaça, l’Ajuntament i la Junta de Facultat de Sant Antoni de la nostra vila, van encarregar la investigació sobre les partitures existents i la generació de material, tant en format físic com digital, per posar-lo a disposició de la festa ja per aquesta edició i les properes.

La musicòloga Imma Cuscó i el músic Andreu Brunat, han investigat i recopilat el material existent sobre les diferents versions i variants d’aquesta tan coneguda i tradicional música. En aquest sentit, han començat comparant les diferents versions trobades i han generat un nou material que permet una fàcil lectura de les partitures de manera que la música pugui ser interpretada en directe, tal i com s’havia fet abans (s’estima que cap a mitjans del segle XX).

Per arribar a la versió que es presentarà el dia del Ball de Plaça, Cuscó i Brunat, han resseguit fonts documentals envers la música existent tenint en compte el resultat de l’estudi realitzat l’any 1972 i que ha servit de guia fins l’actualitat. Han consultat també a músics veterans de Caldes, especialment Albert Masat, que va oferir fins a tres versions i explica haver interpretat la música del Ball de Plaça amb orquestrina, i Daniel Gasulla, que va facilitar informació sobre els arxius de cobla.

A partir de la comparació de tres versions per cobla, dues per orquestrina, més les melodies citades pel compositor Climent Cuspinera i Oller (Caldes de Montbui, 1842-1899) a la seva descripció del Ball de Plaça, i la comparació amb dos enregistraments diferents per cobla, Imma Cuscó i Andreu Brunat han reescrit la versió per cobla de Joaquim Serra que s’interpretarà aquest any i han digitalitzat aquesta mateixa versió amb variants específiques i pròpies de la dansa viva com és el Ball de plaça de Caldes de Montbui.

Tal i com han explicat aquest matí en una roda de premsa presidida pel president de la Facultat de Sant Antoni Joan Bellavista i el regidor de Cultura Isidre Pineda, en encarar el repte de posar en solfa el material musical de la festa, Cuscó i Brunat s’han adonat que hi ha força confusió: dispersió de fonts, inexistència d’un arxiu o lloc de referència on el material estigui guardat i custodiat, manca d’existència de partitures originals i digitalitzades (el material recopilat són versions manuscrites de copista), etc.

L’objectiu final del projecte és generar un material musical de qualitat, tant en format físic com digital, i posar-lo a disposició de la festa perquè permeti la interpretació en viu de la música ja en aquesta edició, i per continuar-lo treballant. Tant el material antic trobat com el nou generat es posarà a disposició de la Facultat de Sant Antoni, de l’Arxiu Municipal, i de la cobla que enguany interpretarà la música en viu de la dansa al Ball de Plaça (20 de gener del 2019). Finalment, l’encàrrec inclou la digitalització de la versió per cobla de la música del Ball de Plaça i més endavant, la d’orquestrina.


La Cobla Ciutat de Granollers interpretarà la música en viu del Ball de Plaça 2019

Amb la nova Plaça de la Font del Lleó, el Ball de Plaça canvia d’ubicació i situa a les parelles balladores a sobre de la «natatio» i als músics, davant de les Termes Romanes.

La música en viu d’enguany correspon a la versió per cobla feta pel compositor i pianista català Joaquim Serra i Coromines (Perelada, 1907- Barcelona 1957) definit com el compositor de la «difícil senzillesa» i un dels més importants en la història de la música per a cobla, i l’interpretarà la Cobla Ciutat de Granollers sota la direcció musical de Joan Gómez i amb Andreu Brunat com a director convidat.

Aquesta versió no pretén ser la definitiva sinó un punt de partida que possibiliti la generació de nous materials a partir de canvis i modificacions oportunes que es puguin anar introduint propis de la dansa viva i fruit de futures investigacions.


Col·locació de cadires per veure el Ball de Plaça

Com és tradició, veïns i veïnes poden col·locar cadires a la plaça per veure el Ball. Enguany l’actuació es trasllada a davant de les Termes Romanes. Tingueu en compte que les cadires es poden deixar a partir de les 19 h de dissabte 19 de gener i que caldrà respectar la zona habilitada a tal efecte i senyalitzada per l’Ajuntament.


 


 


 


 


 

Darrera actualització: 28.01.2019 | 08:54