El Museu Thermalia exposa per Festa Major «Calderins d’arreu, de la memòria als objectes»

Dimecres, 10 d'octubre de 2018 a les 12:00

Thermalia inaugura per Festa Major una exposició feta a partir de la memòria de calderins i calderines d’arreu del món que un dia van venir Caldes i han fet d’aquest poble casa seva

41 persones de 21 procedències diferents de 11 països i 4 continents són les protagonistes d’aquesta exposició articulada a partir d’imatges, entrevistes i objectes. La mostra que busca estirar del fil de la memòria de calderins i calderines d'arreu del món que per raons diverses - polítiques, econòmiques, aventura o amor- varen arribar un dia a Caldes i aquí van bastir casa seva. La mostra també incorpora el testimoni de persones nascudes al poble i les seves percepcions sobre aquelles "altres" persones nouvingudes que, poc a poc, deixaren de ser-ho.

L’exposició, que s’inaugura el divendres 12 d’octubre a les 12 h, està comissariada per Produccions Nòmades, col·lectiu que integren l’antropòloga Maite Marin i el fotògraf Jordi R. Renom. La mostra s’articula a partir de testimonis orals que es recullen en 7 vídeos (Orígens, El viatge, Transitar entre mons, Arribar, Sorprendre’s, Re-començar la vida, D’aquí i d’allà, Mirades creuades i Reflexions) i 24 històries on les persones entrevistades parlen dels objectes/objecte que han portat des del seu lloc d'origen (clarinet, verge, clauer, samarretes equip de futbol, diari personal, mobiliari, cartes, etc). «En aquest viatge, expliquen en el text introductori de l’exposició, hem traçat dues rutes: Una, és la de la memòria narrativa. L'altra és la de les biografies dels objectes que van viatjar amb ells»

Tal i com recull el text inicial de la mostra «des dels relats i les paraules enregistrats en vídeo ens apropem als motius que impulsaren (a les persones) a deixar el seu poble; els acompanyem en els seus viatges; coneixem les impressions i les sorpreses que tingueren quan trepitjaren per primera vegada el poble i com, poc a poc, van re-començar la vida»

41 entrevistes a persones procedents d’11 països d’Àfrica, Amèrica, Àsia i Europa

Les persones entrevistades són: América Adames, Jesús Andújar, Carmen Avia, Bathily Assofleian, Diego Barroso, Àngel Bejarano, Cristina Burbano de Lara, José Luis Burgueño Tinoco, Quim Campistron,Carme Canals, Enriqueta Codina, Mayda Cordoliani, Manuel Checa, Anissa El Harrak,Gabriel Ferrer, Desi Ferreres, Mari Jiménez, Yanli Li Ling (Yoli), Amparo López,Dani López, Josefa Lumbreras, Llúcia Luna Nova, Pepe Marín, Aaram Márquez, Pedro Martínez Soria, Aamir Masih, Adelfina Mayordomo, Maria Fe Omeñaca,  Brian O’Reilly, Josefa Palomero, Eva Pérez, Soledad Pérez, Santiago Pineda, José Ramírez Soria, Maria Roig, Ana Salmerón, Josep Silvera, Paca Soria, Luis Til, Paquita Tinoco i Mario Vidal.

Les procedències de les persones entrevistades corresponen a: Equador, Les Useres (Castelló), Puebla del Río (Sevilla), Águilas (Múrcia), Uruguai, Siles (Jaén), Pakistan, Veneçuela, Santa Maria del Val (Cuenca), Repúbica Dominicana, Gor (Granada), Aldea del Cano (Cáceres), Marroc, Mali, Irlanda, Palma del Río (Córdova), Bienvenida (Badajoz), Bolivia, Àguilas (Murcia), Isla Mayor (Sevilla) i Xina.

La mostra es completa amb objectes que volen ser un homenatge a la memòria material i quotidiana de les persones i permeten vincular el lloc de procedència amb el d’arribada, el present amb el passat. Uns objectes que ofereixen la possibilitat d’endinsar-nos en les emocions i els sentiments íntims de les persones calderines protagonistes de l’exposició i que un dia van ser emigrants.

L’exposició, sobre la qual hi ha previst editar un catàleg amb el material, es podrà visitar fins el proper 6 de gener.


 


 


 

Darrera actualització: 10.10.2018 | 12:04