El projecte Ciutats defensores dels drets humans, que ha portat a Catalunya 7 activistes aquesta tardor, celebra el 10e aniversari

Dimecres, 11 d'octubre de 2023 a les 00:00

Defensors i defensores dels drets humans i del medi ambient han explicat la seva lluita a Catalunya aquests dies en la gira de Tardor del projecte Ciutats defensores dels drets humans del que Caldes de Montbui en forma part, un projecte que enguany compleix 10 anys

Aquesta tardor han visitat Catalunya 7 activistes dels drets humans i del planeta en el marc del projecte Ciutats defensores dels drets humans del que Caldes de Montbui en forma  part i per on el passat mes d’abril van passar 4 activistes.

Els i les activistes que van passar per Caldes el passat mes d’abril són; Ryma Sheermohammadi, activista iraniana; Thiat, activista senegalès; Laila Ajjawi, activista palestina; i Justino Piaguaje, activista de l’Equador que van explicar la seva experiencia en diverses xerrades a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO i de 1r de Batxillerat dels Instituts Pic del Vent i Manolo Hugué.

Aquesta edició del projecte Ciutats defensores dels drets humans coincideix amb la celebració del 10è aniversari

El projecte Ciutats defensores dels Drets Humans, que celebra enguany el 10è aniversari, compta amb dues gires, una de primavera, que va tenir lloc entre el 19 i el 28 d’abril, i una de tardor que ha tingut lloc entre el 2 i l’11 d’octubre.

L’acte inaugural de la gira de tardor de Ciutats Defensores dels Drets Humans, en el que hi va participar Isidre Pineda com alcalde de Caldes de Montbui -municipi participant del projecte- i president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, es va fer el 2 d’octubre a Sant Boi de Llobregat, municipi impulsor del projecte fa deu anys.

En els 10 dies de la gira defensors i defensores dels drets humans provinents de Nigèria, Colòmbia, la terra maputxe (dividida entre Xile i Argentina), Afganistan, Iran i Mèxic han recorregut una vintena de municipis catalans on han realitzat activitats de difusió, sensibilització i d'incidència política i social com tallers a centres educatius, xerrades obertes a la ciutadania, reunions d’incidència política, entrevistes amb mitjans de comunicació…

Provinents de sis països i contextos diferents – des de Nigèria fins al Mèxic, – a de través dels testimoniatges dels convidats a aquesta gira s’abordarà un ventall de temàtiques i drets, estimulant la reflexió ciutadana en múltiples àmbits i proporcionant ocasions de debat i escolta activa. També en aquesta ocasió s’ha donat prioritat als drets humans que “Ciutats Defensores” fa anys que treballa: els drets mediambientals, els drets de les persones migrants i refugiades, els drets de les dones, els drets indígenes i els drets del col·lectiu LGTBIQ+.   

Els defensors i les defensores que integren aquesta gira de tardor són: l’activista nigeriana pel clima Adenike Oladosu, l’activista colombià pels drets LGBTI Carlos Andrés Tobar, el defensor dels drets indígenes i de les terres Wallmapu -entre Xile i Argentina- Jorge Weke, la fotògrafa i activista afganesa-iraniana Fatimah Hossaini, comunicadora indígena del poble Nasa al Cauca de Colombia, Dora Muñoz i la lluitadora mexicana pels drets de les persones migrants Diana Damian.

Ciutats defensores dels drets humans (Cddh) és un projecte del Fons Català de Cooperació que uneix ajuntaments, entitats i institucions catalanes per donar suport i visibilitat a les persones d’arreu del món que defensern els drets humans

Coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi, Ciutats Defensores dels Drets humans és un projecte iniciat fa 10 anys. Una iniciativa que compta amb la participació de 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans, entre els quals, l’Ajuntament de Caldes de Montbui.

Des del 2013 l’objectiu és visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans arreu del món. Durant la visita a Catalunya, els activistes participen en diversos actes en què poden compartir la seva tasca i donar visibilitat a la seva realitat.

La declaració institucional d’aquest 2023 referma el compromís amb la defensa dels drets humans dels municipis, organismos i entitats que integren el projecte

La defensa dels drets humans és un deure que totes les administracions d’un país democràtic han d’assumir i que cal realitzar a escala global i local, tal com ens recorda la Declaració Universal de Drets Humans de la qual enguany es commemora el 75 aniversari. La Declaració Universal i la resta d’instruments internacionals en matèria de drets humans han suposat un avenç indiscutible en el reconeixement i delimitació d’aquests drets, però no han estat a l’alçada de les expectatives pel que fa a la seva realització efectiva, aspecte en el qual tenen un paper cabdal les persones defensores de drets humans. Des de 1998, les Nacions Unides demanen als governs la protecció dels defensors i defensores de drets humans: individus, grups i organismes de la societat que promouen i protegeixen els drets humans i les llibertats fonamentals, particularment pel que fa a col·lectius en situació de vulnerabilitat. Molts d’aquests defensors i defensores, i aquestes addicionalment pel fet de ser dones, posen en perill la seva vida i llibertat pel fet de reivindicar i exercir drets que són universals. Els municipis tenen un paper fonamental en la promoció i garantia dels drets humans de totes les persones que hi viuen, treballen o transiten i per això han elaborat i assumit documents com la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat i la Carta-Agenda Mundial de Drets Humans a la Ciutat. La persistència de conflictes armats a tot el món fa més necessari que mai reivindicar la pau i els drets fonamentals com a eixos vertebradors de les polítiques públiques nacionals i internacionals. Valors als quals cal sumar el de la solidaritat a les persones refugiades com a conseqüència dels conflictes. En solidaritat i suport amb les lluites pels drets humans que se succeeixen per tot el món, de les mobilitzacions a favor de la pau, i de la tasca de llurs defensores i defensors, diverses ciutats catalanes han dissenyat i organitzat per desena vegada consecutiva, i amb suport de la societat civil, el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Per tot això,

1. Ens adherim un any més al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans i en celebrem la seva desena edició.

2. Reconeixem el valor i transcendència de la Declaració Universal de Drets Humans i exigim a tots els Governs el seu compliment.

3. Celebrem el reconeixement del dret a un medi ambient sa com a dret humà a escala internacional i en demanem el respecte a escala nacional i local.

4. Reivindiquem la vigència i ple respecte dels dret a la pau i el dret de les persones que defensen la pau i els drets humans a desenvolupar la seva tasca sense riscos ni amenaces.

Darrera actualització: 20.10.2023 | 09:53