Es presenta a Caldes El Jardi de l’horta termal

Dijous, 6 de febrer de 2020 a les 00:00

El llibre recull el projecte de reactivació del sistema de reg de les hortes termals basats en la recuperació del patrimoni de l'aigua termal, guanyador del Premi Europeu de l'Espau Públic Urbà el 2016

El projecte va començar com un encàrrec de l’Ajuntament de Caldes, sorgit per donar resposta a la demanda dels hortolans de regar amb aigües netes, una petició recollida a través de la Taula d'Espais Públics l’any 2013. A partir d’aquí es va activar un encàrrec per canalitzar les aigües brutes i el projecte va anar evolucionant fins a convertir-se en el llibre que ara es presenta.

Jaume Mauri, regidor d'Espais Públics

Ricart Jimenez, president associació dels Hortolans

Marta Serra, Elena Alabareda i Jordi Calbetó, arquitectes autores i autor del llibre

La realització del projecte, que passa per la reactivació de la Associació d'Hortolans de les Hortes de Baix que gestionen l'aigua i les seves parcel·les hortícoles, va guanyar el Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà l’any 2016, que es va lliurar el 4 de juliol del 2016 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Es tracta d’un guardó honorífic, de caràcter biennal, que organitza el CCCB amb la col·laboració de sis destacades institucions europees i que té per objectiu reconèixer les millors obres de recuperació i defensa de l’espai públic al continent europeu en els dos anys anteriors. En l’edició del 2016, el jurat va seleccionar 2 primers premis ex-aequo d’entre els 274 projectes d’obres de 33 països europeus presentats. Un d’aquests va ser pel projecte de reactivació del sistema de reg basat en la recuperació del patrimoni de l’aigua termal a les hortes, dissenyat per Marta Serrra i Elena Albareda, sòcies fundadores de Cíclica i Jordi Calbetó, de l’estudi d’arquitectura Cavaa Arquitectes, i impulsat per l’Ajuntament de Caldes de Montbui.

El projecte, ara recollit en el llibre El jardí de l’hort termal, escrit en català i anglès i editat per dpr-barcelona i la Diputació de Barcelona, posa en valor la connexió entre l’espai urbà i el natural del municipi, l’aprofitament del cicle de l’aigua termal i el sanejament de reg. El projecte posa també en valor la feina i l’empoderament de les persones que treballen les parcel·les de l’horta, a partir del procés col·laboratiu que es va iniciar amb el col·lectiu dels Hortolans.

El llibre ha estat presentat aquest dimecres en una roda de roda de premsa presidida pel regidor d’Espais Públics Jaume Mauri i que ha comptat amb la participació de les persones autores, Marta Serra i Elena Albareda, sòcies co-fundadores de CÍCLICA Arquitectura i professores a l’Escola d’Arquitectura del Vallès de la UPC, i Jordi Calbetó, soci fundador de l'estudi d'arquitectura CAVAA, i de César Reyes, editor de dpr-barcelona.

L’acte ha comptat també amb la participació de persones col·laboradores en el llibre: Ricard Jiménez, president de la Junta d’hortolans de les Hortes de Baix de Caldes de Montbui – ASHOBCAL; Kathrin Golda-Pongratz, doctora arquitecta, urbanista, investigadora urbana i comissària del Premi Europeu d'Espai Públic Urbà; Adrià Goula, fotògraf d'arquitectura; Jose Romero / Tostoneone: fotògraf de reportatge social; i Jordi Planas, professor del Departament d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona.

Tant l’editor com les persones participat en el llibre han destacat la importància d’aquest com a aglutinador de les dfiferents mirades que hi conflueixen com la dels hortolans, la dels arquitectes, l’acadèmica, o la dels fotògrafs. També han volgut remarcar la singularitat d’aquest espai d’horta com un “petit miracle”, una excepció del que ha passat a la resta del Vallès.

Finalment, el regidor ha explicat que per l’Ajuntament, l’edició del llibre suposa el tancament del cercle de tot un procés que va començar amb una necessitat expressada pels hortolans, però que continua viu i dinàmic amb la pròpia dinàmica de l’espai que ha acollit el projecte: les hortes de Baix de Caldes de Montbui.

Una part dels beneficis del llibre aniran a l’associació d’Hortolans

Com a part d’aquest procés de col·laboració entre arquitectes i hortolans engegat amb el projecte i que continua viu, tant les editorials com les persones autores han decidit donar un 10% dels drets d’autor del llibre a l’associació d’Hortolans de les Hortes de Baix.

A Caldes, el llibre físic es pot adquirir al Museu Thermàlia, i a Barcelona es podrà trobar al circuit comercial (llibreria Laie, entre d’altres) i a la del Col·legi d’Arquitectes. També s’ha fet una edició digital que funciona amb un sistema similar al de la taquilla inversa dels espectacles, és a dir, un cop llegit el llibre, la persona usuària fa el pagament de l’import que creu convenient.

 

Darrera actualització: 06.02.2020 | 10:39