La família de Camil Torras cedeix el seu arxiu privat al municipi de Caldes de Montbui

Divendres, 16 de març de 2018 a les 13:00

L’Arxiu Històric de Caldes de Montbui custodia una donació de documentació d’interès per al municipi que va del segle XVII a finals del segle XX i que fou propietat del veí Camil Torras

Itervencions en roda de premsa: Jordi Solé, Asunción Zabala i Isidre Pineda

 

Avui divendres 16 de març s’ha fet l’acte simbòlic de recepció de la documentació que el veí Camil Torras Casals va conservar en el seu arxiu privat i que la seva vídua, Asunción Zabala, ha donat de manera altruista a la població de Caldes de Montbui.

Per fer l’acceptació d’aquesta documentació s’han trobat a l’Arxiu Històric la mateixa Asunción Zabala, l’alcalde, Jordi Solé, el regidor de Cultura i Patrimoni, Isidre Pineda, i l’arxivera Esther Sánchez.

La donació és l’equivalent a unes 65 capses de l’Arxiu Històric plenes de documents que daten des del segle XVII fins a l’any 1992. Inclou documentació molt diversa relacionada amb la història de Caldes de Montbui entre la que destaquen materials relacionats amb l’antic sindicat agrícola, referències d’un antic metge dels balnearis locals, multitud d’elements relacionats amb la història de Torre Marimon, documents derivats de la vida professional del Camil Torras i també alguns documents que originàriament havien estat propietat de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. També hi ha altres materials curiosos, com una bona col·lecció de números de la revista satírica Cu-Cut!.

El material reunit sobre Torre Marimon, on Camil va exercir com a professor durant 42 anys quan la finca era Escola Superior d’Agricultura, ha estat una font important d’informació per a la beca de recerca de la Història de Torre Marimon que va convocar l’Ajuntament de Caldes de Montbui i que va guanyar l’historiador Marc Soler. Aquesta aportació es veu reflectida en l’exposició organitzada per divulgar els resultats de la recerca que acull el Museu Thermalia, del 17 de març al 3 de juny.

El fons compta amb materials recollits per Camil Torras i materials que van pertànyer al seu pare, Francisco de Paula Torras i Sayol, qui fou alcalde de Caldes de Montbui.

L’Arxiu Històric serà l’encarregat de custodiar aquesta documentació i es farà responsable de la seva divulgació en tant que material d’interès per a la ciutadania del municipi pel seu contingut històric (T: 93 865 56 56 – A/e: arxiu@caldesdemontbui.cat).

 

Camilo Torras Casals (1920-2007)

Fill Francisco de Paula Torras i Sayol i Josefa Casals.

Llicenciat en Microbiologia. Va estudiar als escolapis de Sabadell, a l'Escola d'Agricultura i a l'ICO de Sarrià. Va exercir com a catedràtic a l'Escola Agrícola de Torre Marimon  durant 42 anys, a l'Institut de Sabadell i al de Granollers, i a l'ICO de Sarrià.

Va ser autor de diferents estudis i publicacions científiques i un dels seus camps d’estudi principals va ser el dels insectes auxiliars (aquells que ajuden a combatre les plagues al camp). També se li atribueixen nombroses publicacions sobre costums i llegendes.

Alguns títols de Camil Torras són:  Ramaderia de treball: utillatge i costum (1985);   Les feines de pagès abans dels nostres de dies (1976) i  El santuari del Remei de Caldes de Montbui  (1998). I també és autor d’articles i ponències, com ara “Eucolínids. Parasitoides de plagues a Catalunya” o “Secreció d'homòpters. Paràsits dels arbres”, de 1977

Darrera actualització: 16.03.2018 | 13:20