L’arqueòleg Pere Lluís Artigues explica que els treballs que estan fent serviran per delimitar al màxim possible la superfície i la distribució interna de la zona termal d’època romana
Les visites guiades que s’han programat per al 27 de maig per saber què s’ha descobert han quedat plenes i es preveu programar-ne més
Isidre Pineda, regidor de Turisme i Termalisme, i Jaume Mauri, regidor d’Espais Públics i Sostenibilitat, han presentat aquest matí l’estat actual de la intervenció arqueològica a la plaça de la Font del Lleó de Caldes de Montbui. Isidre Pineda ha explicat que s’ha programat unes visites guiades per al dia 27 de maig que han tingut una acollida tan bona que ja estan plenes. Per això, des del Museu Thermalia s’està plantejant obrir una nova jornada de visites guiades per a la setmana següent.
Jaume Mauri ha comentat que, en la part final de la intervenció arqueològica (després d’haver extret les llambordes de davant de les Termes Romanes i delimitat la superfície de les altres piscines d’època romana), es portarà a terme un procés de fotometria que permetrà tenir una visió de com eren les instal•lacions termals fa 2.000 anys. Aquesta intervenció finalitzarà a meitat de juny, i llavors es cobriran les restes arqueològiques amb una capa geotèxtil i terra, perquè al mes de juliol es puguin desenvolupar les activitats culturals previstes, com és el cas de l’Escaldàrium.
El director d’aquesta intervenció, l’arqueòleg Pere Lluís Artigues, ha comentat que la tasca feta fins ara permet tenir una planimetria de les piscines romanes i també veure quina ha estat la intervenció urbanística que hi ha hagut en aquesta zona amb el pas dels segles. Així, s’ha pogut datar restes de l’urbanisme baixmedieval de la vila termal i també dels segles XV fins al XX. Pel que fa a la “natatio” que està ubicada davant de les Termes Romanes, Artigues ha comentat que era rectangular i feia 13 metres de llargada, i que just aquest matí de divendres s’ha localitzat el tancament de ponent. Tot porta a indicar que aquesta “natatio” era una de les més grans que hi havia a Catalunya i a tota la península ibèrica.
L’arqueòleg ha comentat que davant mateix del museu Thermalia ha aparegut una tercera piscina, de dimensions una mica més reduïdes, i ha volgut explicitar que les piscines que hi havia a Caldes de Montbui tenien una finalitat salutífera, a diferència de les piscines que hi havia a les ciutats (que eren usades com a acte social, a més del motiu higiènic). Ha indicat que hi havia una quarta piscina, semicircular i amb capacitat per a poques persones.
La informació que s’està obtenint amb aquesta intervenció permetrà crear un espai amb imatges en 3D i una maqueta a escala que s’ubicaria al museu Thermalia.