Les mil i una formes de menjar cireres

Dimecres, 29 de maig de 2019 a les 00:00

Caldes de Montbui posa a prova de nou l’enginy dels restauradors locals i de la gastronomia de proximitat amb les Jornades Gastronòmiques de les Cireres, del 6 de juny al 6 de juliol

Isidre Pineda. Regidor de Turisme i Termalisme

Mar Francesc i Ruben Lara. Cafeteria Agora d'Apindep.

Ester Ventura. Espiga d'Or

Marc Miras i Roger Riera. Vallesana Degustació i Cafè del Centre Cooperativa

Gairebé una vintena d’establiments calderins se sumen a la XVI edició de les Jornades Gastronòmiques de les Cireres, que oferirà àpats i productes inspirats en la cirera primerenca, típica de l’horta calderina, i 10 sopars amb música en viu en bars i restaurants de la vila.

Restaurants, fleques, pastisseries, gelateries i enoteques s’afegeixen a aquesta fusió de propostes gastronòmiques, amb degustacions de plats, dolços i licors inspirats en la cirera.

A més de l’oferta gastronòmica, el programa inclou 10 sopars concert amenitzats amb grups de música de la zona i amb estils variats:  jazz,  blues,  rithm&soul, flamenco chill,  pop-folk acústic, pop-rock, country, música eclèctica, irlandesa, italiana, clàssica i cançons d'ara i sempre

Enguany, s’incorporen noves activitats com són la d’aprendre a fer còctels, licors i tastets de cireres o una sessió de ioga assaborint les delícies de cireres.

Consulteu el programa a www.visiteucaldes.cat i aprofiteu l'ocasió de descobrir la vila romana, el fons Picasso del Museu Thermalia, els banys públics termals i els entorns naturals del Vallès central.

FETS I LLEGENDES

Hi ha algunes raons que fan de la cirera calderina una fruita molt especial en el conjunt dels productes d’horta de Catalunya: el sabor que aconsegueixen perquè són primerenques, com a tota la zona del Vallès, i el microclima i el tipus de terra calderí.

Algunes curiositats que mostren el relleu que ha tingut la cirera calderina en alguns moments de la història són el fet que la reina regenta M. Cristina se’n fes portar cada any de la vila catalana a Madrid, o que l’any 1937, en l’època de la República, s’emetés paper moneda que tenia a l’anvers un detall de les cireres de Caldes.

Caldes va ser una gran productora de cireres, activitat que va anar minvant amb el pas del temps i a causa de la imposició de les grans cadenes productores de fruita. Malgrat això, aquestes jornades són una reivindicació i una aposta anual perquè els horticultors calderins mantinguin aquesta joia de les hortes.

La terra de sauló i el microclima calderí són els principals responsables de la qualitat d’aquesta fruita. A la vila se’n produeixen diferents tipus, però les més reconegudes són:

  • La cirera burlat, d’origen francès: la més primerenca, vermellosa, dolça i tova
  • La cirera cor de colom: grosseta, vermella i groga, dolça; madura entre juny i juliol.
  • La cirera picota: de consistència carnosa i poca adherència al pinyol que es cull sense peduncle.
  • La cirera stark hardy/giant starking: dolça i de color vermellós intens

LES CIRERES I JOAN BROSSA

Cada any, l’Oficina de Català de Caldes del CNL se suma a la celebració de les Jornades Gastronòmiques de les Cireres amb homenatges i propostes de caire lingüístic. Aquest any, el programa de les Jornades inclou una referència a Joan Brossa i se suma a la commemoració dels 100 anys del naixement de l’autor, un dels iniciadors de la poesia visual de Catalunya. Aneu al programa i feu el vostre poema visual proposat per l’Oficina de Català.

 

SI VISITEU CALDES ATRETS PER LES CIRERES, TAMBÉ PODEU...

Per a més informació:

Oficina de Turisme de Caldes de Montbui

Tel. 93 865 41 40

a/e: thermalia@caldesdemontbui.cat  / www.visiteucaldes.cat

Darrera actualització: 29.05.2019 | 13:40