La cirera primerenca calderina és la base d’una programació gastronòmico-musical que la vila termal ofereix del 14 de juny al 14 de juliol.
Restaurants, fleques, pastisseries i vinoteques calderines s’afegeixen a la celebració amb degustacions de plats, dolços i licors inspirats en la cirera i elaborats amb cireres. I la música en viu que amenitza cada plat la posen els professionals de l’Escola Municipal de Música Joan Valls. Per als més llaminers, a més, les jornades inclouen una nova edició del concurs “Cerquem el millor golafre de cireres”, que serà el 16 de juny
Per saber més sobre les jornades o per descobrir com el termalisme, l’herència romana o l’obra de Picasso conviuen dins de Caldes de Montbui www.visiteucaldes.cat
CIRERES I IMAGINACIÓ CULINÀRIA
Per celebrar les Jornades Gastronòmiques de les Cireres, Caldes compta amb una selecció de restaurants, fleques i pastisseries que reinventen cada any l’art de cuinar amb cireres i afegeixen propostes originals a les seves cartes i als seus mostradors. A més, la vinoteca la Vallesana s’hi suma afegint el licor de cirera.
Enguany hi participen:
- Restaurants: Balneari Broquetas, Balneari Termes Victòria, Càmping el Pasqualet, El Cafè del Centre, el Caldo del Cooperativa, El Remei, La Bóta de Caldes, La Carbonera, Mediterrània, Na Madrona, Robert de Nola, Rosset i Violeta de Caldes- Forns i pastisseries: Forn de cal Pi (6 establiments), Forn l’Espiga d’Or (3 establiments) i Pastisseria Sant Antoni- Vinoteques: La Vallesana
A més, del 14 de juny al 14 de juliol, els diferents restaurants ofereixen àpats concert amenitzats amb professionals de l’Escola Municipal de Música Joan Valls. Consulteu les propostes de plats cuinats amb cirera i les propostes musicals al programa adjunt.
Preneu nota de la novetat d’enguany: demaneu la targeta promocional a través de la que, per cada 5 menús consumits, n’obtindreu un de regal al restaurant que escolliu.
CONCURS “CERQUEM EL MILLOR GOLAFRE DE CIRERES”El diumenge 16 de juny Caldes de Montbui celebra la fusió entre cireres i parades dels comerços calderins ocupant el carrer principal de la vila amb Fira Botiga i amb els actes centrals de les Jornades Gastronòmiques de les Cireres. Prop de 40 comerciants exposaran els seus articles a Pi i Margall mentre se celebra el concurs “Cerquem els millors golafres de cireres”.
Es reparteixen premis com tres sopars concerts especials de cireres als restaurants de Caldes (enguany cedeixen els premis els restaurants del Cafè del Centre, El Caldo de la Cooperativa i Rosset) i obsequis del museu Thermalia. A més, la parada de les Jornades oferirà tasts de plats dolços i licors i venda de cireres i planters de cirerers amb la col•laboració de Jardineria Miró. El concurs comença a les 12 h i les inscripcions són a partir de les 10h, a la mateixa parada. Les bases del concurs es poden consultar al web.
FETS I LLEGENDESHi ha algunes raons que fan de la cirera calderina una fruita molt especial en el conjunt dels productes d’horta de Catalunya: el sabor que aconsegueixen perquè són primerenques, com a tota la zona del Vallès, i el microclima i el tipus de terra calderí.
Algunes curiositats que mostren el relleu que ha tingut la cirera calderina en alguns moments de la història són el fet que la reina regenta M. Cristina se’n fes portar cada any de la vila catalana a Madrid, o que l’any 1937, en l’època de la República, s’emetés paper moneda que tenia a l’anvers un detall de les cireres de Caldes.
Caldes va ser una gran productora de cireres, activitat que va anar minvant amb el pas del temps i a causa de la imposició de les grans cadenes productores de fruita. Malgrat això, aquestes jornades són una reivindicació i una aposta anual perquè els horticultors calderins mantinguin aquesta joia de les hortes.
La terra de sauló i el microclima calderí són els principals responsables de la qualitat d’aquesta fruita. A la vila se’n produeixen diferents tipus, però les més reconegudes són:
• La cirera burlat, d’origen francès: la més primerenca, vermellosa, dolça i tova• La cirera cor de colom: grosseta, vermella i groga, dolça; madura entre juny i juliol.• La cirera picota: de consistència carnosa i poca adherència al pinyol que es cull sense peduncle.• La cirera stark hardy/giant starking: dolça i de color vermellós intens
SI VISITEU CALDES ATRETS PER LES CIRERES, TAMBÉ PODEU:• Fer visites guiades al circuit de l’aigua termal: font del Lleó 74ºC, Termes romanes i safareigs públics.
• Visitar el Museu Thermalia. Exposicions permanents: “L’efervescència balneària” i “Manolo Hugué i Picasso”.
• Fer escapades als balnearis de Caldes de Montbui i al càmping. Informació: www.grupbroquetas.com, www.termesvictoria.com i www.elpasqualet.com.
• Fer itineraris guiats amb bicicleta i a peu. Informació: www.terradiversions.com
Per a més informació:Oficina de Turisme de Caldes de MontbuiTel. 93 865 41 40a/e: thermalia@caldesdemontbui.catwww.visiteucaldes.cat
CIRERES I LLENGUA
OPTIMOT: UN CERCADOR QUE AJUDA A RESOLDRE DUBTES SOBRE LLENGUA CATALANA
Tots aquests dubtes i molts d’altres es poden solucionar amb l’Optimot.
Aquest cercador ofereix diverses opcions de cerca. Segons el tipus de consulta que l’usuari tingui, pot triar una de les diferents modalitats: Bàsica, Frase exacta, Criteris, Castellà-català o Verbs conjugats.
I si les opcions de cerca que ofereix l’Optimot no ens resolen el dubte lingüístic, es pot accedir a un servei d’atenció personalitzada.
Per qualsevol dubte lingüístic, es pot consultar l’http://optimot.gencat.cat. Una eina completa i àgil per a les consultes lingüístiques
Optimot és una iniciativa de la Direcció General de Política lingüística amb la col•laboració de l’Institut d’Estudis Catalans, el TERMCAT i el Consorci per a la Normalització Lingüística.
Consorci per a la Normalització LingüísticaOficina de Català de Caldes de MontbuiPlaça de la Font del Lleó, 1108140 Caldes de MontbuiTel. 93 865 56 56caldes@cpnl.cat