L’inici de l’11è Curs d’Acollida per a les persones nouvingudes coincideix amb l’entrega dels Certificats d’Acollida

Dilluns, 6 de novembre de 2023 a les 00:00

17 persones de diferents nacionalitats que han arribat durant aquest any a Caldes de Montbui han començat aquest dilluns el Curs d’Acollida que ofereix l’Ajuntament per tenir una aproximació a la realitat catalana i del municipi

En aquesta edició, l’inici del curs ha coincidit amb l’acte d’entrega dels Certificats d’Acollida a les 9 persones que han finalitzat amb èxit tot el circuit formatiu que els permet optar a aquest

Aquest dilluns 6 de novembre ha començat oficialment la 11a edició del “Curs de Coneixement de la Societat Catalana i el seu marc jurídic”. Es tracta d’una formació que ofereix el Servei de Primera Acollida de l’Ajuntament a les persones estrangeres que han arribat durant el 2023 a Caldes de Montbui. El curs, organitzat per l’Ajuntament, té com a objectiu fer una presentació de la realitat catalana i del municipi als nous veïns i veïnes. Per això, durant el curs s’aborden diferents aspectes que tenen a veure directament amb el seu dia a dia.

Per primera vegada, l’inici del curs ha coincidit amb l’entrega dels Certificats d’Acollida de les persones que han acabat satisfactòriament totes les formacions necessàries per a poder-lo obtenir. Aquest any s’han entregat els certificats a 9 persones, procedents de Colòmbia, Argentina, Marroc, Hondures i el Perú. L’entrega dels certificats s’ha dut a terme a la sala Noble de Can Rius i ha anat a càrrec de l’alcalde, Isidre Pineda.

Un curs per conèixer el municipi, les normatives vigents i els serveis públics

En aquesta edició del curs hi participen 17 ciutadans que han arribat procedents de Cuba, Colòmbia, Argentina, Mali, Perú, Veneçuela i l’Equador. Precisament, la regidora de Drets, Voluntariat i Atenció a la Ciutadania, Laia Cuscó, ha estat l’encarregada de fer la presentació del curs i donar la benvinguda als participants.

El Curs d’Acollida està organitzat en 5 sessions que es duran a terme fins el 10 de novembre a la Sala de Cuines de l’Espai Can Rius. Aquesta formació és gratuïta i la duen a terme els tècnics municipals de diferents àrees. Les sessions permeten fer una presentació dels drets i deures de la ciutadania en el context local, així com també a fer una aproximació a la normativa legal vigent en matèria de seguretat i estrangeria. Durant les diferents sessions, també es parlarà de les normatives en el món laboral, en matèria de salut pública i medi ambient. De la mateixa manera, el curs també permet presentar tot el catàleg de serveis públics que hi ha disponibles des de l’Ajuntament. Així, també permet als participants conèixer millor Caldes, el seu patrimoni i la història del municipi.

En aquesta edició s’ha programat una visita a les instal·lacions de la Biblioteca Municipal, una novetat de l’edició de l’any passat que va tenir molt bona acollida entre els participants. A banda d’aquesta, també està prevista una visita al Museu Delger i una ruta guiada pel Circuit Termal de Caldes.

El Curs d’Acollida te com a objectiu promoure l’autonomia i la igualtat d’oportunitats a les persones estrangeres que arriben al municipi i és una de les tres formacions necessàries (a banda dels coneixements de llengua i del mercat de treball) per a poder obtenir el Certificat d’Acollida que ofereix la Generalitat de Catalunya als nouvinguts.

Servei de Primera Acollida

L’Ajuntament de Caldes de Montbui ofereix des de 2015 el Servei de Primera Acollida (S1A) a totes les persones estrangeres que acaben d’arribar al municipi. En les 11 edicions del curs que s’han durant aquests anys hi ha participat unes 180 persones. I, fins aquest any, s’han lliurat 84 certificats d’acollida a les persones que han finalitzat el procés formatiu dels 3 mòduls.

A Caldes de Montbui hi ha veïns i veïnes procedents de 70 països. Per això, l’Ajuntament, a través de la regidoria de Nova Ciutadania, ofereix dos projectes dirigits específicament a les persones que acaben d’arribar d’un altre país. D’una banda, el Servei de Primera Acollida destinat a persones adultes. D’altra banda, el projecte Mentoria destinat a infants i joves reagrupats, que es duu a terme en col·laboració amb Caldes Solidària. L’objectiu dels dos programes és acompanyar aquestes persones en el procés d’inclusió lingüística, social i cultural. Els dos projectes formen part de la Guia «Fer nova ciutadania des del món local: propostes per a la inclusió, la interacció i la diversitat», editada el 2020 pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, on es recullen experiències positives en l’àmbit de les polítiques migratòries i d’acollida.

Darrera actualització: 06.11.2023 | 13:37

Imatges