Quatre dies d'actes per commemorar la Diada

Dimecres, 12 de setembre de 2018 a les 00:00

El ple d'atorgament de la Medalla d'Honor de la Vila a Raül Romeva, i la ballada de sardanes en honor de Josep Balaguer, són alguns dels actes destacats previs a la celebració de la Diada d'aquest any
 

La celebració de la Diada de l’Onze de Setembre a Caldes de Montbui, com ja és tradició, va tenir lloc aquest dimarts al matí a la plaça de l’11 de Setembre, on partits i entitats van deixar les ofrenes florals. En total hi va haver una vintena d’ofrenes, 5 de partits polítics (ERC, Som Caldes, Partit Demòcrata Català, Partit dels Socialistes de Catalunya i Units per Caldes) i 16 d’entitats i associacions calderines (UCIC, Castellers de Caldes, Assemblea Nacional Catalana, Coral del Centre, La Tortuga Avui. Associació Cultural de Caldes de Montbui, Fundació Santa Susanna, OMNIUM Cultural Vallès Nord-Cingles de Bertí, ASPADINT, Associació Jardí Santa Susanna, Penya Blaugrana, Club de Futbol Caldes, Club Natació Caldes, Associació Cultural de la Dona, Arquers del Negrell, Grup de Caminades de l’Esplai, i Jovent Republicà)
 
Les formacions polítiques (PSC – PDeCAT – SC i ERC) també van oferir els seus parlaments i l’alcalde Jordi Solé va fer el discurs institucional. 

Per acabar, els Castellers de Caldes, van aixecar el Pilar de la Senyera, actuació castellera en la que es construeix un pilar de persones i l'enxaneta desplega la bandera catalana.

L’acte, que va aplegar unes 200 persones, també va comptar amb la participació de la Coral Guisla i la Coral del Centre per cantar el Cant dels Segadors. 

Els actes previs a la Diada van començar diumenge amb una actuació castellera i una ballada de sardanes dedicada al calderí Josep Balaguer, el "Boter"

Pel que fa als actes previs de la Diada, aquests van començar el diumenge 9 amb una cercavila castellera seguida d’una actuació que, excepcionalment, i per les obres de la pl. Font del Lleó, es va fer a la pl. Catalunya. L’actuació va comptar amb les colles de Caldes i de Mollet. Els Castellers de Caldes van aixecar dos pilars de 4 i van carregar 3 castells (un 4d6, un 2d6 i un 3d6). Els Castellers de Mollet, per la seva banda, van aixecar un pilar de 4 senzill i un de doble i van carregar els castells de 3d7, 4d7 i 3d6.

Les sardanes de la tarda de diumenge es van celebrar a la pl. 11 de Setembre i van constituir una de les jornades amb més assistència de públic dels darrers anys. La trobada estava organitzada per l’Agrupació Sardanista Calderina, amb l’actuació de la Cobla Ciutat de Terrassa. La ballada estava dedicada a Josep Balaguer, el “Boter” calderí i promotor per excel·lència de la sardana a Caldes, qui va morir aquest setembre. L’acte, al qual hi va assistir la família de Josep Balaguer, va acollir parlaments de l’Agrupació Sardanista i es va fer una rotllana de germanor en honor seu.

Com ja és habitual els darrers anys, el dilluns 10 de setembre Caldes de Montbui per la Independència va organitzar la Marxa de torxes per la independència.

La celebració d'un ple extraordinari per atorgar la Medalla de la Vila a Raül Romeva ha estat l'acte especial d'aquesta Diada

Els actes previs de la Diada d’enguany es van tancar dilluns al vespre amb la celebració d’un ple extraordinari amb un únic punt: l’aprovació de l’atorgament de la Medalla d’honor de la Vila a Raül Romeva. Amb la concessió d’aquesta medalla, la primera vegada que s’atorga aquesta distinció a Caldes, l’Ajuntament ha volgut fer un reconeixement a la trajectòria de Raül Romeva i Rueda i el seu compromís amb la democràcia, la pau i la justícia social, que reforça el prestigi de la vila. El Conseller d’Exteriors cessat pel 155 va viure a Caldes de Montbui dels 9 al 22 anys i va establir lligams personals i associatius que van propiciar un vincle amb la vila que ha perdurat fins l’actualitat. A més de nombrosos assistents, al ple hi van assistir membres del Grup de Suport a Raül Romeva, la Directora General de la Memòria Democràtica de la Generalitat, Carme Garcia, i la presidenta d’Omnium Cultural de Sabadell, Teresa Mira.

Està previst que l’acte de lliurament de la Medalla d’honor de la vila, representada en una insígnia de solapa que consistirà en una reproducció de la caldera de Caldes de Montbui i una peça escultòrica de l’artista Àngels Llop, tingui lloc el proper 29 de setembre. La distinció la rebrà en nom seu Diana Riba, esposa de Raül Romeva, ja que ell continua empresonat des del passat 23 de març, dia en què el magistrat del Tribunal Suprem d’Espanya, Pablo Llarena, va ordenar el seu reingrés a presó, després d’haver-hi estat entre el 2 de novembre i el 4 de desembre de 2018.

Enllaç a l'album de fotos de la Diada:  https://photos.app.goo.gl/mEb3JeZnhn2dDaxw6


 

Darrera actualització: 13.09.2018 | 10:16