Visiteu Thermalia, descobriu qui som i d’on venim

Dimecres, 17 d'octubre de 2018 a les 00:00

El Museu Thermalia dedica l’exposició de producció pròpia de l’any a un projecte de Produccions Nòmades que explica la història de 41 calderins de més de 20 procedències diferents

L’exposició es titula “Calderins d’arreu, la memòria dels objectes” perquè és un recull d’entrevistes fetes a 41 veïns i veïnes del municipi arribats en diferents moments de les darreres 60 dècades i també d’aquells objectes que van venir amb ells i que els mantenen arrelats al seu passat. 

La vivència d’aquestes persones que van convertir Caldes de Montbui en casa seva i la relació que han establert amb aquell objecte que els lliga al seu lloc de procedència s’explica a través d’entrevistes emeses en vídeo, fotografies i una exposició de coses que han guardat a casa durant anys, fins que Produccions Nòmades els ha demanat traslladar-les temporalment a una vitrina.

Darrera d’aquesta exposició, que es va inaugurar per Festa Major i que es pot visitar a la Sala Sebastià Badia fins el 6 de gener, estan l’antropòloga Maite Marin i el fotògraf Jordi R. Renom (Produccions Nòmades), el personal del Museu Thermalia i Ramon Soler, qui ha fet una col·laboració musical que embolcalla tota la narració.

L’acte inaugural va comptar amb molts dels protagonistes de l’exposició, amb l’alcalde Jordi Solé i el regidor de Cultura i Patrimoni, Isidre Pineda, entre altres regidors i regidores, amb la directora del Museu Thermalia, Anna Monleón, amb els comissaris Maite Marin i Jordi R. Renom, amb el músic Ramon Soler i amb multitud de veïns i amics.

En paral·lel, Thermalia està editant un catàleg que es publicarà en breu.

 

Més sobre la mostra

La mostra s’articula a partir de testimonis orals que es recullen en 7 vídeos (Orígens, El viatge, Transitar entre mons, Arribar, Sorprendre’s, Re-començar la vida, D’aquí i d’allà, Mirades creuades i Reflexions) i 24 històries on les persones entrevistades parlen dels objectes/objecte que han portat des del seu lloc d'origen (clarinet, verge, clauer, samarretes equip de futbol, diari personal, mobiliari, cartes, etc). «En aquest viatge, expliquen en el text introductori de l’exposició, hem traçat dues rutes: Una, és la de la memòria narrativa. L'altra és la de les biografies dels objectes que van viatjar amb ells»

Tal i com recull el text inicial de la mostra «des dels relats i les paraules enregistrats en vídeo ens apropem als motius que impulsaren (a les persones) a deixar el seu poble; els acompanyem en els seus viatges; coneixem les impressions i les sorpreses que tingueren quan trepitjaren per primera vegada el poble i com, poc a poc, van re-començar la vida»

 

41 entrevistes a persones procedents d’11 països d’Àfrica, Amèrica, Àsia i Europa

Les persones entrevistades són: América Adames, Jesús Andújar, Carmen Avia, Bathily Assofleian, Diego Barroso, Àngel Bejarano, Cristina Burbano de Lara, José Luis Burgueño Tinoco, Quim Campistron,Carme Canals, Enriqueta Codina, Mayda Cordoliani, Manuel Checa, Anissa El Harrak,Gabriel Ferrer, Desi Ferreres, Mari Jiménez, Yanli Li Ling (Yoli), Amparo López, Dani López, Josefa Lumbreras, Llúcia Luna Nova, Pepe Marín, Aaram Márquez, Pedro Martínez Soria, Aamir Masih, Adelfina Mayordomo, Maria Fe Omeñaca,  Brian O’Reilly, Josefa Palomero, Eva Pérez, Soledad Pérez, Santiago Pineda, José Ramírez Soria, Maria Roig, Ana Salmerón, Josep Silvera, Paca Soria, Luis Til, Paquita Tinoco i Mario Vidal.

Les procedències de les persones entrevistades corresponen a: Equador, Les Useres (Castelló), Puebla del Río (Sevilla), Águilas (Múrcia), Uruguai, Siles (Jaén), Pakistan, Veneçuela, Santa Maria del Val (Cuenca), Repúbica Dominicana, Gor (Granada), Aldea del Cano (Cáceres), Marroc, Mali, Irlanda, Palma del Río (Córdova), Bienvenida (Badajoz), Bolivia, Àguilas (Murcia), Isla Mayor (Sevilla) i Xina.

La mostra es completa amb objectes que volen ser un homenatge a la memòria material i quotidiana de les persones i permeten vincular el lloc de procedència amb el d’arribada, el present amb el passat. Uns objectes que ofereixen la possibilitat d’endinsar-nos en les emocions i els sentiments íntims de les persones calderines protagonistes de l’exposició i que un dia van ser emigrants.

 

Darrera actualització: 17.10.2018 | 12:03