Ajuntament i Parròquia treballen en la recuperació d’elements patrimonials de Santa Maria

Divendres, 20 d'octubre de 2017 a les 13:00

L’Ajuntament de Caldes de Montbui i la Parròquia han acordat una inversió pública de 20.000 € que es destinaran a la rehabilitació de la portalada barroca i altres elements patrimonials de l’Església de Santa Maria

Isidre Pineda, regidor de Cultura i Patrimoni

Mn. Xavier Blanco, rector de la Parròquia de Santa Maria

Aquest mes d’octubre s’ha formalitzat el Conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la Parròquia de Santa Maria per al manteniment del patrimoni artístic amb alt valor patrimonial de l’Església de Santa Maria.

Isidre Pineda, regidor de Cultura i Patrimoni, i Mn. Xavier Blanco, rector de la Parròquia calderina, han presentat el projecte en roda de premsa.

La Parròquia ha endegat un pla de rehabilitació d’aquesta construcció romànica per resoldre problemes estructurals i estètics i l’Ajuntament ha decidit fer una aportació de 20.000€ que es destinaran exclusivament per a la rehabilitació d’elements artístics i patrimonials, el més destacat, la portalada barroca.

La portalada d’estil barroc fou construïda l’any 1701. La va començar I'escultor francès Pierre Ruppin i més tard va ser represa per I'escultor calderí Pau Sorell. Està considerada una de les obres mestres del barroc català.

Aquesta acció forma part de les línies d’actuació municipals adreçades a la protecció i conservació del patrimoni cultural del municipi, com a testimoni fonamental de la trajectòria històrica i la identitat ciutadana de Caldes de Montbui.

 

L’Església, element essencial en el mapa de patrimoni calderí

El mapa del patrimoni cultural i natural de Caldes de Montbui descriu un total de 373 elements. Un destacat exemple de patrimoni cultural del municipi és I'Església de Santa Maria, un edifici que basa els seus fonaments en una construcció romànica.

El s. XVI, aprofitant I'enderrocament del Palau Reial, es van aprofitar uns murs i parets mestres de I'edifici palatí per a erigir la nova parròquia. El temple va esdevenir d'una sola nau, amb absis poligonal i 12 capelles laterals amb arcades de mig punt a I'estil roma-bizantí del segon període, a més de coberta amb voltes de creueria que conservaven encara I'esperit de I'estil gotic. Sobre les capelles, entre els contraforts, s'obren uns finestrals que permeten I'ingrés de la lIum a I'interior del temple.

De la mateixa època data I'edifici d'hospedatge de la comunitat de preveres, annex a I'Església, que actualment fa la funció de rectoria. La construcció de I'Església, que s'inicia entorn el 1589, s'allarga fins el 1714 de la mà d'arquitectes com Joan Antic i

Pong o Miquel i Joan Fiter, que van ser els encarregats de traçar les directrius de la construcció. El 1701 fou construïda la portalada d'estil barroc, iniciada per I'escultor francès Pierre Ruppin i represa per I'escultor calderí Pau Sorell. Es considera una de les obres mestres del barroc català.

Darrera actualització: 23.10.2017 | 11:29

Imatges

Portalera de l'Església de Santa Maria Església de Santa Maria