La plaça de la Font del Lleó és oberta al trànsit

Dimecres, 14 de juny de 2017 a les 13:10

Aquest matí s’ha obert la plaça de la Font del Lleó després de dos mesos de restriccions de trànsit per la realització de les excavacions arqueològiques de les Termes Romanes

La setmana passada va començar la cobertura de la part de jaciment romà excavat, a l’entorn de les Termes Romanes de Caldes de Montbui, un projecte arqueològic que ha donat fruits importants, com la descoberta d’un cap de marbre blanc de mida natural. Aquesta setmana, durant dilluns i dimarts, s’ha tancat l’accés a la plaça i s’ha posat el formigó. Dimarts s’han fet els talls sobre formigó (juntes de dilatació) que impedeixen que la plataforma s’esquerdi a causa dels canvis de temperatura. I dimecres, just per al primer assaig de l’Escaldàrium, la plaça ha recuperat el seu funcionament normal.

La cobertura de l’excavació es va fer amb sauló i grava. Prèviament, les restes arqueològiques s’han protegit amb material geotèxtil. La protecció de les estructures i la cobertura de l'excavació estan sent supervisades per la mateixa direcció arqueològica de l'excavació.

La plataforma de formigó es mantindrà de manera provisional fins l’inici de les obres de reurbanització de la plaça de la Font del Lleó, que en aquests moments es troba en fase d’adjudicació i que, previsiblement, començaran la propera tardor.

LES EXCAVACIONS DE 2017
L’equip d’arqueòlegs dirigit per Pere Lluís Artigues ha fet importants descobertes durant la intervenció arqueològica prèvia a la reurbanització de la plaça de la Font del Lleó, de Caldes de Montbui. Les excavacions han estat finançades per l’Ajuntament de Caldes sota la supervisió del Departament de Cultura i s’han fet amb motiu de la reurbanització de la plaça de la Font del Lleó.

La més descoberta destacada ha estat el cap de marbre blanc de mida natural que havia format part d’una escultura romana i que ara haurà de ser estudiat i catalogat.

El cap ha estat trobat en el rebliment de la piscina termal que hi ha al davant del conjunt visitable, es troba en bon estat de conservació i suposa el primer cap d’escultura romana que surt a Caldes de Montbui associat a una estratigrafia.

Aquesta troballa acaba de desmentir la imatge d’austeritat que es tenia del conjunt termal calderí, i reafirma que hi havia espais decorats.

Fins al moment s'ha fet una primera neteja de la peça, a càrrec de Gamarra i Garcia. Conservació i Restauració. Isabel Rodà de Llanza, catedràtica de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB (del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana), serà l'encarregada d’estudiar aquesta peça històrica i determinar la procedència, datació i identificació. Tot i així, com a primera hipòtesi de treball, es podria tractar d’una divinitat vinculada amb les aigües termals que, per l’erosió a una de les parts del rostre, estaria exposada en contacte constant amb un degoteig d’aigua.

La troballa, excepcional per les rares vegades en què es pot celebrar l’aparició d’un cap conservat d’escultura romana, ha estat celebrada àmpliament per tots els agents que intervenen en aquest projecte de recuperació del patrimoni arqueològic de Caldes de Montbui.

El cap d’escultura i la nova piscina, dues troballes importants al jaciment
Aquesta troballa se suma a la descoberta d’una nova piscina romana en el subsòl de la plaça i davant el Museu Thermalia, de dimensions més reduïdes. Amb aquesta, ja són 4 les piscines localitzades en aquest àmbit, la més important la natatio de davant les Termes Romanes, una bassa rectangular de 9 x 15 metres considerada una de les més grans de Catalunya i de tota la península ibèrica.

La tasca feta fins ara permet tenir una planimetria de les piscines romanes i també veure quina ha estat la intervenció urbanística que hi ha hagut en aquesta zona amb el pas dels segles. Així, s’ha pogut datar restes de l’urbanisme baixmedieval de la vila termal i també dels segles XIV fins al XX. També es conclou que les piscines que hi havia a Caldes de Montbui tenien una finalitat salutífera, a diferència de les piscines que hi havia a les ciutats (que eren usades com a acte social, a més del motiu higiènic).

La informació que s’està obtenint amb aquesta intervenció permetrà crear un espai amb imatges en 3D i una maqueta a escala que s’ubicaria al museu Thermalia.

Darrera actualització: 14.06.2017 | 13:10