Recomanacions en cas de detecció d’exemplars o nius de vespa asiàtica

Dijous, 13 de setembre de 2018 a les 11:49

L’Ajuntament informa que en el cas que es detecti algun exemplar o niu de vespa velutina (asiàtica) cal comunicar-ho al Cos d’Agents Rurals trucant al T. 93 561 70 00. Consulteu altres recomanacions als canals d'informació de l'Ajuntament.

Atès que s’han detectat alguns nius de vespa velutina (o asiàtica), en el cas que localitzeu algun exemplar o niu d'aquest insecte, cal que tingueu en compte les següents recomanacions:

  • Comunicar-ho al Cos d’Agents Rurals al número de telèfon 93 561 70 00, on s’haurà d’informar de la ubicació, concretant la localitat i el lloc o paratge on s’ha localitzat l’exemplar o el niu.
  • Quan es detecti algun exemplar, no intenteu capturar-lo. En cas que sigui possible, feu-ne una fotografia i envieu-la per correu electrònic a l’adreça velutinacar@gencat.cat.  La persona que detecti un niu ha de mantenir-se a una distància mínima de 5 metres i no acostar-se sense l’equip de protecció adequat. S’ha d’estar especialment atent als porxos dels habitatges i principalment en els de segones residències que no estan habitades permanentment. També es poden trobar en les casetes dels gossos, xemeneies, balcons, teulades i magatzems. Ocasionalment poden construir el niu en marges de pedra i a nivell del terra. En cap cas s'ha d'intentar destruir els nius ni retirar-los sense l’avís previ als Agents Rurals.

La vespa asiàtica presenta un aspecte més fosc en comparació a les vespes autòctones i el seu comportament no és agressiu amb les persones (no acostuma a haver-hi perill a més de 5 metres).

La picada de la vespa velutina és similar a la de la vespa autòctona tot i que pot resultar més dolorosa per la mida més gran del fibló. La simptomatologia més freqüent és dolor local, vermellor i inflamació de la zona de penetració del verí, que desapareix després de diversos dies. En cas de picada s'ha de rentar la zona amb aigua i sabó i aplicar gel o aigua freda. En els primers moments també es pot intentar desnaturalitzar els components del verí usant calor a la picada, com es pot fer amb la picada d’altres vespes. Només en el cas de persones al·lèrgiques, poden aparèixer símptomes generals com picor a tot el cos, pujada de la temperatura corporal, baixada de la tensió arterial, problemes respiratoris, problemes cardiovasculars i d’altres símptomes greus. En cas de picades múltiples la inoculació del verí també pot provocar aquests símptomes generals greus, que si s'observen, i sense perdre la calma, cal anar el més aviat possible a un centre mèdic o trucar al 061 per rebre el tractament adequat.

Per a més informació consulteu el dossier adjunt i  aquest enllaç :

 

 

 

Darrera actualització: 13.09.2018 | 11:58