Caldes serà un poble millor perquè…

Dilluns, 30 d'octubre de 2017 a les 12:00

El I Fòrum d’Educació ha prioritzat les accions que Caldes de Montbui portarà a terme en atenció als valors de l’educació i per fer de la vila un lloc millor

La vila serà un poble millor perquè Caldes de Montbui treballarà en aquestes accions prioritzades en el I Fòrum d’Educació, amb la participació de més de 60 persones en la sessió d’avui i més de 200 al llarg del darrer any i amb el lideratge d’un Grup Impulsor ciutadà i un Grup Motor tècnic compromesos i il·lusionats.

A partir d’ara, és ferm el compromís municipal de destinar els recursos necessaris per al desplegament d’aquestes accions, amb la participació de la ciutadania i dels diferents agents implicats en la seva implementació.

Si voleu participar en la posada en marxa de les accions prioritzades: educacio@caldesdemontbui.cat o 93 862 70 24

DECLARACIONS 

Jordi Solé, alcalde

Rafa Homet, diputat delegat d'Educació de la Diputació de Barcelona

Roser Guiteras, regidora d'Educació i Formació Permanent

Núria Fabra, membre del Grup Impulsor 

ÀMBITS DE TREBALL I ACCIONS PRIORITZADES

Àmbit Escola: d’on venim i cap on volem anar

·         Estratègia “Noves maneres d’aprendre”:

1.     Incorporar més activitats artístiques, tecnològiques, experimentals i més sortides pel poble

2.     Fomentar la coherència de les innovacions metodològiques entre etapes educatives

·         Estratègia “Diversitat i Escola”

1.     Millorar la coordinació i la relació entre els centres educatius i altres agents educatius (serveis socials, entitats, etc.)

2.     Elaborar protocols consensuats de prevenció, detecció i seguiment de situacions de risc social: dificultats d’aprenentatge, absentisme i abandonament escolar, assetjament escolar, etc.

Àmbit Fora Escola: L’educació més enllà de l’escola

·         Estratègia “Serveis per a infants i joves”

1.     Ampliar recursos humans i horari d’obertura del Servei d’Informació Juvenil El Toc, també els caps de setmana i nit.

2.     Organitzar activitats i espais de suport/ajuda a l’estudi per a infants i joves: classes de reforç, aules d’estudi (Toc per a nens i nenes), més espais al poble amb wifi gratuïta, més ordinadors a la Biblioteca. Més mentoria educativa.

·         Estratègia “Joves implicats”

1.     Crear un Consell de Joves semblant al Consell d’Infants i dotar-lo de continguts

2.     Reactiva espais de trobada de joves (assemblea de joves).

 

Àmbit Transició Escola - Treball i Formació Permanent: Tot un repte

·         Estratègia “Formació i inserció dels joves”

1.     Elaborar un projecte local per a joves que es desvinculen del sistema educatiu abans de qualificar-se (16-18 i 19-29). Donar-los assessorament, recursos, eines, etc. Ampliar opcions formatives per a l’alumnat que no obtenen el graduat de l’ESO. Progames de formació i inserció (PFI) i programes de garantia juvenil.

2.     Promoure la creació de cicles formatius de Grau Mig i Grau Superior

·         Estratègia “Formació al llarg de la vida”

o    Coordinació dels agents implicats (Universitat Popular, Escola d’Adults, Formació Ocupacional – SOC, etc) en la formació permanent per  tal que la seva oferta sigui més complementària

o    Ampliar i diversificar l’oferta i els formats de la formació d’adults. Formació en línia. I fer-ne difusió.

Àmbit Poble Educador: Àmbit poble educador: Tots i totes eduquem”

·         Estratègia “Inclusió social”

1.     Incentivar beques des de les entitats

2.     Treball intergeneracional en l’àmbit de les entitats

 

·         Estratègia “Xarxa d’entitats”

1.     Crear, adequar i/o optimitzar espais per entitats

2.     Cercar col·laboracions entre entitats ciutadanes i centres educatius

 

Una aposta política amb suport tècnic i lideratge polític

Un any després de la posada en marxa d’aquest projecte ha tingut lloc el I Fòrum d’Educació de Caldes, que és el punt de partida per construir el Projecte Educatiu de Caldes (PEC).

Els PEC són programes promoguts per la Diputació de Barcelona, adoptats pels ajuntaments que així ho han volgut i liderats per la ciutadania.

La sessió l’han presidit l’alcalde, Jordi Solé, el Diputat d’Educació, Rafa Homet, i la regidora d’Educació i Formació Permanent, Roser Guiteras. Les autoritats han posat sobre la taula els recursos que l’administració ha destinat al PEC, com el pla d’acompanyament i assessorament que ofereix la Diputació o com l’Oficina Tècnica del PEC oberta per l’Ajuntament. Però sobretot han reconegut el valor de la participació ciutadana en aquest procés. Centenars de persones han fet possible la posada en marxa avui del PEC de Caldes de Montbui i avalen i legitimen un procés que té per objectiu millorar la qualitat de vida, l’entorn i les opcions de més de 17.000 ciutadans i ciutadanes.

La sessió ha acabat amb molta gent satisfeta per la feina feta i amb un regal per a les oïdes a càrrec de la jove cantant Júlia Grau, alumna de l’Escola Municipal de Música Joan Valls.

Darrera actualització: 31.10.2017 | 09:44