El Taller d’Art Manolo Hugué dedica el 17è Rei Carnestoltes a condemnar la violència masclista

Dimecres, 31 de gener de 2018 a les 11:00

Un centenar d’alumnes del Taller d’Art Municipal participen en la construcció del ninot gegant que cremarà per Carnaval, sota les flames dels Diables, i que representarà a un maltractador

Cristina Aranyó, directora del Taller d'Art Manolo Hugué

Alumnes del Taller d'Art Manolo Hugué

Isidre Pineda, regidor de Cultura i Patrimoni

L’escola d’art municipal suma 17 anys de construccions de ninots gegants que han estat Reis de Carnestoltes del Carnaval calderí i que han acabat sota les flames cada febrer, de la mà del Ball de Diables.

Enguany, els alumnes d’ESO i Batxillerat, han estat reflexionant sobre els missatges masclistes presents en part de la música que senten, en les conseqüències d’una educació masclista i en la necessitat d’actuar contra la violència de gènere. Per això, han proposat donar forma de maltractador al Rei de Carnestoltes que desapareixerà sota el foc la nit del 10 de febrer.

En la construcció del ninot gegant hi participaran un centenar d’infants i joves, tots els alumnes del Taller d’Art Manolo Hugué, que tenen edats compreses entre els 4 i els 18 anys. La figura tindrà una estructura de fusta tapada amb multitud de capes de pasta de paper i cartrons, farà 5 metres i portarà una gàbia amb una dona, que representarà totes les víctimes de violència masclista.

Joves i infants artistes denuncien injustícies cada Carnaval

Aquest caràcter reivindicatiu, de denúncia i de reivindicació d’una societat millor ha propiciat la creació de moltes figures i actituds considerades “indesitjables” per les generacions d’alumnes que han anat passant pel Taller d’Art.

En la decisió de triar el motiu del Rei de Carnestoltes han participat, al llarg dels anys, infants i joves de totes les edats, demostrant que ni la infància ni la joventut són alienes a les circumstàncies històriques, socials, culturals i polítiques que els envolten.

Alguns exemples de ninots cremats a Caldes de Montbui han estat el president nord-americà Donald Trump, un “Ibix35”, éssers mitològics provinents de l’antiga Grècia, un personatge inspirat en Miró emprenyat amb les retallades a la cultura, una Magdalena Àlvarez que escandalitza al país o un especulador immobiliari, entre altres.

Com anècdota cal recordar que el primer Rei de Carnestoltes, el gegant Gulliver de Jonathan Swift, no va ser fet per ser cremat, però va ser en tenir-lo acabat coincidint amb Carnaval que es va proposar aquesta adaptació calderina a la tradició fallera, ara consolidada amb escreix.

MÉS SOBRE CARNAVAL 2018 A http://carnestoltes.caldesdemontbui.cat/

Darrera actualització: 31.01.2018 | 11:50