L’Ajuntament de Caldes de Montbui presentarà el proper dia 11 de juny, a les 18 h, l’estudi “Les víctimes de l’espoli franquista a Caldes de Montbui” en un acte públic obert a la ciutadania que es farà a la Sala de Plens.
La investigació la signa Neus Moran Gimeno, doctora en Història Contemporània per la UB i investigadora de la Càtedra Josep Temes de la UB, la lidera l’Ajuntament de Caldes de Montbui, l’ha supervisada el Museu Thermalia i ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.
L’estudi ha permès identificar i documentar quins béns es van requisar, com es va dur a terme i, en alguns casos, determinar quin ha estat el destí d’aquest patrimoni. També detalla el paper i la implicació de les autoritats municipals en l’assenyalament i l’execució de les requises a les persones i a les entitats qualificades d’enemigues i que van ser “extingides” pel franquisme.
Un cop la investigació ha demostrat els efectes de l’espoli franquista a Caldes de Montbui, l’Ajuntament de Caldes de Montbui inicia el camí del rescabalament a través de dues línies de treball principals:
Una, preparant-se per reclamar a les administracions hereves del règim franquista el retorn de les aproximadament 70.000 pessetes de l’època espoliades dels comptes municipals, del menjador popular infantil i del Sindicat Agrari la Caixa Rural.
Dues, obrint l’Oficina d’atenció a les víctimes calderines de l’espoli franquista. L’estudi ofereix la possibilitat a les entitats i els descendents de les persones afectades de disposar de documents que en futur es podrien fer servir en cas d’iniciar processos legals per recuperar el patrimoni espoliat. L’obertura de l’oficina, suposarà comptar amb un espai de suport i acompanyament jurídic a les víctimes de l’espoli reconegudes com a tals en la investigació de Neus Moran.
Més informació
Aquesta acció s’emmarca en l’eix 6 del Pla d’Actuació Municipal 2023/2027 de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Més informació www.caldesdemontbui.cat/pam