Acaben les obres de dignificació de la llera Riera de Caldes

Dilluns, 15 d’abril de 2013

Aquest abril ha acabat l'actuació a la Riera de Caldes destinada a dignificar l'entorn, potenciar els elements autòctons al seu pas pel municipi i redescobrir-la davant la ciutadania

 

Amb aquesta acció clou una altra fase del procés de recuperació, conservació i dignificació del tram de riera que delimita la trama urbana de Caldes de Montbui i que torna a ser un espai per al gaudi de la ciutadania.

 

Les primeres accions es van fer entre els anys 2010 i 2011 i es van destinar a la reconstrucció i embelliment d'un passeig paral•lel a la llera, que comença al safareig de la Portalera i acaba a l'alçada de la capella de Santa Susanna.

 

El projecte fet entre desembre de 2012 i abril de 2013 s'ha centrat en l'entorn natural de la llera, des del Pont Romànic fins el Molí d'en Ral. Aquesta obra va ser licitada per 76.550€ i no ha suposat cap cost per a les arques municipals, perquè està íntegrament subvencionada pel Consorci per a la Defensa del Riu Besòs i per la Llei de Barris.

 

Les tasques fetes han aconseguit potenciar els valors hidrològics de la riera i mantenir i potenciar els valors específics de la flora i la fauna. Amb aquesta actuació, la llera inicia un procés de recuperació de la vegetació autòctona en detriment d'elements invasors o d'usos que són incompatibles amb aquest entorn natural.

 

A banda d'aquests objectius ambientals i geològics, el projecte té un marcat caràcter social, perquè també recupera la Riera en tant que element d'identitat del municipi. Aquesta és una més de les diferents accions dutes a terme per tal que la Riera s'integri en la trama urbana, que la ciutadania se la faci seva i que esdevingui un espai més d'embelliment i enriquiment de la vila turística i termal.

 

La fi del projecte ha estat presentat en roda de premsa a càrrec de l'alcalde, Jordi Solé, i del regidor d'Espais Públics i Sostenibilitat, Jaume Mauri.

 

Les tasques més significatives realitzades han estat:


• Millora del paisatge i retirada d'elements aliens al medi fluvial (deixalles, tanques, etc.).


• Recuperació de la vegetació de ribera autòctona mitjançant treballs de millora forestal i plantacions. Aquestes han estat més intenses en el tram urbà i allà on la incidència social és més elevada. Entre les espècies seleccionades hi ha el saüc, el freixe de fulla petita o el gatell.


• Plantació de vimeteres sota el safareig de la Portalera, tot recordant l'ús històric d'aquesta planta per a la confecció de cistells. Per dur a terme aquesta activitat els vímets collits a la riera s'escaldaven amb l'aigua termal per a la seva manipulació i posterior ús en cistelleria.

• Eliminació de les espècies de flora exòtica invasora de la llera, especialment de les canyes que amb el seu creixement exuberant impedeixen el creixement d'altres plantes i en cas d'aiguat són arrossegades amb facilitat. També s'han tractat amb herbicida algunes espècies llenyoses que havien envaït l'entorn fluvial a partir de la seva plantació a jardins, com els ailants o les acàcies.


• Eliminació dels horts irregulars ubicats en zona inundable i davant els murs que delimiten les zones d'horta tradicional.


• Reconstrucció de la resclosa que capta l'aigua que va al molí d'en Ral i que permet portar aigua als regants de les hortes de baix.


• Condicionament de la passera que comunica amb Mas Palet.


• Comunicació del projecte als col•lectius socials interessats, com ara hortolans, ramaders, usuaris de l'espai, etc.


• Col•locació de rètols informatius del projecte i dels valors ambientals i socials de la riera de Caldes.


 

Darrera actualització: 2.05.2013 | 18:27