Acció per a la protecció de les Termes Romanes de Caldes de Montbui

Dimecres, 23 de gener de 2013

Aquesta setmana han començat les tasques de millora de les Termes Romanes, que afecten la teulada per l'interior i per l'exterior i que suposen una millor protecció d'aquest element patrimonial

 

Ajuntament i Museu Thermalia, amb la col•laboració econòmica de la Llei de Barris, han encarregat aquesta actuació en la coberta i la part interior de les Termes Romanes de la Font del Lleó, un dels elements més significatius del recorregut històric i patrimonial calderí.

 

Les obres tenen com a objectiu acabar amb les filtracions d'aigua que podrien provocar un deteriorament de l'estructura d'origen romà. Tanmateix, en cap cas es modifica la morfologia global de les termes.

 

Les principals accions seran substituir teules trencades, netejar i protegir la coberta, netejar i reparar la canal que actua en el drenatge de la coberta i segellar les juntes que uneixen el sostre amb els murs exteriors.

 

En paral•lel, s'actuarà també en l'interior de l'edificació per tal d'impedir l'estada d'animals, principalment coloms, que poden contribuir a la degradació dels elements estructurals de les termes. Això es farà refent les parts on falta pedra per evitar l'entrada i l'estada dels ocells. A més, es netejarà la colomassa i les restes deixades per les aus.

 

Aquesta acció forma part de les actuacions en el marc de la Llei de Barris i, per tant, està finançada entre Generalitat (50%) i Ajuntament (50%). Té un cost de 17.055,97 € i és previst que acabi entre finals de gener i principis de febrer.


Les Termes Romanes de Caldes de Montbui, Bé Cultural d'Interés Nacional
La vila de Caldes fou, en època romana, una estació termal fundada sobre les deus d'aigua calenta que hi brollen. La funció primordial d'aquest conjunt era curar els nombrosos malalts que arribaven a l'indret des de diferents punts de la Hispània romana. L'edifici que es contempla a la Plaça de la Font del Lleó, és només una petita part del gran conjunt termal que hi havia en temps dels romans. Aquest complex s'estenia, com a mínim, per l'Antic Hospital, gran part dels balnearis Rius i Broquetas i l'actual plaça de la Font del Lleó. A dia d'avui ja s'han localitzat quinze àmbits d'aquest conjunt termal romà.


Actualment a les Termes Romanes hi podem veure, per una banda, una piscina rectangular d'uns dotze metres de costat llarg, amb cinc graons en forma de graderia, que encara conserva les entrades i sortides d'aigua originals. I per altra banda, dues petites piscines en forma d'exedres semicirculars que probablement s'usarien per fer banys individuals de diversa natura.


Font: www.thermalia.cat


 

Darrera actualització: 5.03.2013 | 12:42