Alumnat de l’Escola Montbui rep les primeres acreditacions de Mediació de Pati per aquest curs

Dimarts, 21 de gener de 2025

Coincidint amb el Dia Europeu de la Mediació, l’Ajuntament lliura les primeres acreditacions de Mediació de Pati a 28 alumnes de l’Escola Montbui que ja han fet la formació

L’èxit del projecte, que ha rebut gairebé seixanta candidatures, ha generat la creació d’un segon grup que iniciarà la formació en les properes setmanes

28 alumnes d’entre 4r i 6è de primària de l’Escola Montbui, han rebut aquest matí les acreditacions per exercir la Mediació de Pati, una tasca pensada per ajudar a solucionar possibles conflictes que es donen entre el propi alumnat en les hores d’esbarjo dins l’escola.

El lliurament de les acreditacions i el reconeixement a la implicació de l’alumnat en aquest projecte l’han fet conjuntament l'equip de l'escola i l'ajuntament de Caldes en el marc d’un acte de benvinguda a la seixantena d’alumnes que s’han presentat voluntàriament per fer mediació

A l’acte, que ha tingut lloc a l’espai El Roure Gros de l’Escola Montbui, hi han participat l’alcalde Isidre Pineda Moncusí i la directora de l’escola Montbui, Mercè Brunet Delgado, acompanyada del referent COCOBE (Convivència, Coeducació i Benestar Emocional) del centre Carlos Garcia Yáñez, així com el Tècnic del Servei de Mediació Municipal (SMC) i responsable de la Formació sobre mediació a l’alumnat.

El projecte Mediació de Pati, que s’adreça als infants de 4t, 5è i 6è de primària, te la finalitat d’incentivar i promoure la convivència, i l’objectiu principal d’impulsar el diàleg, la cooperació i la responsabilitat de l’alumnat en el manteniment d’un clima pacífic a l’escola, tot acceptant les diferències, i donar eines als nens i nenes perquè ja des de l’escola aprenguin a afrontar i resoldre petits conflictes a través de la mediació.

La Mediació de Pati, que va néixer de la ma del Servei Municipal de Mediació el curs 2015/2016 a l’escola Montbui, s’ha reprès aquest curs 2024/2025 després d’una aturada de dos anys que ha afectat 3 cursos escolars

Durant el primer trimestre del curs el professorat de l’Escola Montbui ja va començar a parlar de la represa del projecte amb l’alumnat de cicle mitjà i superior i a principis de novembre l’alumnat de 4t, 5è i 6è va assistir a una xerrada del mediador municipal que, a més d’explicar en què consisteix la mediació al centre educatiu, va motivar -i molt- a alumnat a presentar-se voluntàriament a representar aquesta figura conciliadora dels conflictes que puguin sorgir entre el propi alumnat. Tant és així que la presentació voluntària d’alumnes va ser de 58 infants (30 nenes i 28 nens), superant totes les expectatives tant del centre com del mediador municipal.

A partir d’aquí es van fer dos grups (un de 28 alumnes i l’altre de 30) i es va iniciar el procés de formació d’un primer grup i del professorat. Tot i que la formació finalitza el 28 de gener, aquest dimarts, coincidint amb el Dia Internacional de la Mediació s’ha ofert un acte de benvinguda i l’entrega de diplomes a l’alumnat que començarà a fer la mediació aquest curs.

La intenció és iniciar la formació del segon grup durant el segon trimestre del curs i que la Mediació al pati es faci durant el darrer trimestre. A final de curs es farà l’entrega de diplomes a l’alumnat mediador, així com una valoració de la represa del programa que es vol mantenir en els cursos posteriors com un projecte incorporat pel propi centre.

La coordinació d’aquest programa al centre es fa a través del COCOBE, una figura de nova creació als centres que treballa amb el mediador municipal i que vetlla per millorar la convivència, la coeducació i el benestar emocional de l’alumnat.

“ La mediació ens apropa. Convivència en acció” 

Juntament amb l’acreditació de mediació, l’alumnat ha rebut un Quadern de Treball amb el lema del Dia Internacional de la Mediació d’aquest any: “La mediació ens apropa. Convivència en acció”. Una mena de diari en el que l’alumnat mediador anirà recollint les seves observacions i actuacions encaminades a la resolució de conflictes que sorgeixen a l’hora del pati.

Els Bancs de l’Amistat

És el lloc on es realitza la mediació de Pati. N’hi ha 3, un a cada pati de l’escola, i es pintaran dels colors de l’Arc de Sant Martí per tal que siguin fàcils d’identificar. La decisió d’identificar l’espai de mediació com a Bancs de l’Amistat l’ha pres la Comissió de Mediació.

La Mediació al pati

La participació en el programa de mediació és voluntària i s’adreça a l’alumnat de 4t, 5è i 6è.  La informació que reben les persones que actuen com a mediadores és confidencial i no poden parlar d’allò que succeeix i les solucions es busquen entre les persones afectades pel conflicte i la mediadora  que es vetlla pels interessos de les ambdues afectades. No es pot imposar cap sanció, ni obligar a complir pactes.

Algunes de les qualitats més apreciades de la figura de la mediació són la comprensió, el saber escoltar, l’empatia (posar-se al lloc de l’altra), la reflexió, la responsabilitat i la discreció, entre d’altres.

El paper de la persona mediadora. Set punts a tenir en compte

Quan jo faig de mediadora, l’objectiu és ajudar a altres nen/es a resoldre conflictes.

Quan ajudo a resoldre un conflicte també aprenc a prevenir a resoldre els meus.

Jo puc ser un bona figura mediadora amb la pràctica i l’experiència.

Soc una guia per l’alumnat implicat en un conflicte i modero les seves intervencions.  

He d’afavorir la reflexió i el diàleg per trobar la solució.

Jo puc suggerir però mai decidir.

Soc una figura de mediació  no jutjo.

El paper del professorat

El professorat tutor de les aules presenta el programa a l’alumnat, explica què és la figura de mediació i quin és el paper de l’alumnat mediador, i presenta la figura mediadora a la resta d’alumnes per tal que es coneguin i puguin adreçar-s’hi. Tanmateix, l’alumnat que actua com a mediador passa per les aules a presentar-se.

L’alumnat mediador sempre pot comptar amb el professorat que hi ha al pati en funció del conflicte. La resta de la comunitat educativa està implicada en la mesura en què tothom coneix el funcionament del programa i anima al seu alumnat a la resolució de conflictes a través del diàleg i de la figura de mediació.

El programa de Mediació de Pati està coordinat pel servei de mediació municipal (Punt de Mediació) que s’encarrega també de la formació de l’alumnat mediador i és present al pati de l’escola un cop per setmana, per resoldre sobre el terreny els dubtes que puguin sorgir en l’aplicació del programa.

La Comissió de Mediació

Integrada per l’alumnat que fa la mediació de Pati, per la figura del COCOBE i pel Tècnic municipal de mediació, la Comissió de Mediació és l’òrgan encarregat de fer el seguiment del programa de mediació a l’Escola Montbui que l’ha incorporat com un projecte del centre. La Comissió es reuneix una vegada al trimestre i pren les decisions referents al programa com la de crear els Bancs de l’Amistat.

El Punt de Mediació

El Servei de Mediació de l'Ajuntament de Caldes de Montbui, anomenat Punt de Mediació, es va posar en funcionament a finals del mes de gener de 2015 amb la finalitat d'oferir una nova eina per a la gestió positiva dels conflictes que poguessin sorgir en l'àmbit de la ciutadania així com per treballar en relació amb la cultura de la pau i del diàleg. La implantació d'aquest Servei al municipi va venir donada per la línia d'actuació de l'Ajuntament de Caldes de Montbui de promoure estratègies i estructures per generar valors de civisme, de responsabilitat social i de respecte per allò que és individual i col·lectiu. El servei va quedar interromput el 2022 i es va reprendre l’abril del 2024.

Des de la seva represa, el servei municipal de mediació ha gestionat una trentena d’expedients i ha atès unes 350 persones, un centenar de forma directa i unes 250 de forma indirecta

A banda de la coordinació de la Mediació de Pati, com a servei municipal el Punt de Mediació és obert a tota la població per donar suport a la ciutadania que ho requereixi en la gestió i facilitació de conflictes amb la finalitat d’estendre la cultura de la mediació i la resolució pacífica de conflictes.

Situat a  la tercera planta de l’Ajuntament, el Punt de Mediació ofereix el seu servei en els conflictes derivats de:

La convivència ciutadana com sorolls, obres, parets mitgeres, humitats, animals de companyia, arbres, antenes, activitats comercials, entre d’altres.

La dificultat de relació i comunicació en les relacions familiars com processos de separació i divorci, cura de la gent gran o persones dependents.

La gestió d’entitats, associacions i comunitats veïnals.

Des de la seva represa l’abril del 2024, el servei municipal de mediació, ha gestionat 30 d’aquests casos amb una afectació de 76 persones.

La mediació en els projectes municipals d’habitatge

Finalment, el servei de mediació també fa un seguiment de convivència dels habitatges municipals polivalents.

A petició de l’Oficina d’Habitatge, des del servei de mediació està previst treballar en la redacció d’un Reglament Intern Participatiu per millorar la convivència i evitar l’aparició de conflictes dins de la comunitat de llogaters. Aquest procés també es preveu ampliar als habitatges joves.

Dia Europeu de la Mediació

La celebració del Dia Europeu de la Mediació, que enguany porta per lema ““La mediació ens apropa” es fa coincidint amb l'aniversari de l'aprovació de la Recomanació núm. R (98) 1 sobre mediació familiar, aprovada pel Comitè de Ministres del Consell d'Europa, la primera recomanació sobre mediació familiar per part del Consell d'Europa, que és la primera institució europea que va manifestar la necessitat d'instituir, promoure i reforçar la mediació com un procediment de resolució de conflictes.

Què és i per què s'utilitza la mediació?

La mediació és una forma alternativa i positiva de gestionar el conflicte a través del diàleg. Si els conflictes s'afronten de forma constructiva suposen una oportunitat de canvi i creixement cap a una millor convivència. La mediació ha de ser voluntària i confidencial, i la persona mediadora imparcial, no s'ha de posicionar a favor de cap de les parts. La persona mediadora és una professional neutral i imparcial que ajuda a dialogar. No fa d'investigadora ni de jutge, no dona la seva opinió, ni la solució al problema. Són les parts les que han de trobar conjuntament la solució.

Més informació sobre el servei de mediació:

https://www.caldesdemontbui.cat/serveis-i-tramits/serveis/mediacio-ciutadana.html

mediacio@caldesdemontbui.cat

Darrera actualització: 24.01.2025 | 14:16