Caldes acull una jornada formativa sobre la protecció d’infants i adolescents

Dimarts, 17 de setembre de 2024 a les 00:00

Caldes de Montbui acull una jornada de formació sobre la protecció pública de la infància i l’adolescència. La sessió, a càrrec d’una jurista especialitzada en infància,  comptarà amb els agents que treballen en aquest àmbit al territori

La sessió formativa sobre la protecció pública de la infància i l’adolescència i sobre la implementació de llei que regula la protecció d’aquests col·lectius contra la violència ha tingut lloc aquest dimarts al matí a la Sala Noble de Can Rius. L’obertura ha anat a càrrec de l’alcalde Isidre Pineda i Moncusí i de la primera tinenta d’alcaldia i regidora d’Atenció Social Núria Carné i Navarro.

L’objectiu de la jornada ha estat abordar els efectes i la implementació de la Llei Orgànica 8/2021, de 4 de juny, referent a la Protecció Integral a la Infància i l’Adolescència davant la Violència (LOPIVI) defineix diferents encàrrecs dirigits a l’administració pública i als agents socials que treballen en contacte amb infants i /o adolescents i  requereix el treball en xarxa de tots aquests  agents i serveis del territori per col·locar el centre d’atenció aquests col·lectius vulnerables..

Per complir aquest objectiu, la jornada, organitzada pel departament de Serveis Socials de l’Ajuntament, s’ha estructurat en tres blocs: una sessió formativa expositiva sobre el marc jurídic de la llei i les seves implicacions en el desenvolupament de les tasques dels i les professionals que treballen en aquest sector; grups de treball amb casos pràctics i la presentació del servei comarcal d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abús sexual Barnahus.

L'Estratègia Barnahus es centra en la prevenció, la detecció precoç, l’atenció, el tractament i la recuperació, sota un mateix sostre, d'infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals mitjançant una actuació i una intervenció coordinades i eficaces de diferents departaments de la Generalitat, amb l’objectiu de proporcionar un accés ràpid a la justícia i evitar la victimització secundària. En el cas del Vallès Oriental, el model compta amb una unitat integrada d'atenció a Granollers, que correspon a Caldes. 

La ponència ha estat impartida per la jurista especialitzada en infància, Almudena González, actualment assessora jurídica d’infància del Consell Comarcal del Vallès Oriental. La presentació del Servei Públic d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abús sexual ha estat presentat per una part de l’equip multidisciplinar  de professionals de la casa Barnahus de Granollers.

A les sessions hi han participat els serveis municipals i del territori que treballen amb la infància i l’adolescència tant de l’àmbit escolar (les escoles bressol, els centres escolars de primària i secundària, l’Equip d’Atenció Psicopedagògica -EAP-,i l’Escola d’Adults El Roure Gros), com de la salut (Centre d’Atenció Primària -CAP- Dr. Mirambell, Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç -CDIAP-, Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil -CSMIJ-, Hospital de Mollet i Hospital de Granollers), cossos policials (Policia Local i Mossos d’Esquadra), tècnics/es i regidors/es de serveis a les persones (Educació, Joventut, el TOC, Esports, Participació, Igualtat, Nova Ciutadania, Mediació), els serveis socials municipals i especialitzats (equip de serveis socials, Servei d’Intervenció Socioeducativa -SIS-, Aire-Educadors de. Carrer, Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència -EAIA-) i Creu Roja Caldes.

En conjunt, la jornada ha estat un espai de treball, coneixement i reflexió sobre la protecció pública de la infància i l’adolescència per contribuir a un treball conjunt en el que infants i adolescents siguin el centre d’atenció i així poder fer efectiva la protecció integral tenint present, com a mesures de protecció la sensibilització, la prevenció, la detecció precoç, la protecció i finalment, la reparació.

La implementació de la llei LOPIVI comporta que tots els serveis i agents implicats estiguin formats per continuar amb les bones pràctiques a la infància i a l’adolescència al municipi.

Aquesta primera jornada tindrà continuïtat amb d’altres sessions adreçades a col·lectius tècnics, polítics i professionals, entitats i associacions del municipi dels àmbits de l’oci, el lleure i l’esport, que es relacionen i treballen amb la infància i adolescència.

Darrera actualització: 17.09.2024 | 13:18