Caldes acull una trobada de la Xarxa d'Arxius Municipals

Dijous, 3 de juliol de 2008
Més de 40 arxivers celebren una sessió de treball a l'Ajuntament de Caldes de Montbui


El passat dijous al matí l'Ajuntament de Caldes de Montbui va acollir a la Sala de Plens una trobada de treball de la Xarxa d'Arxius Municipals de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. La sessió, a la que van assistir més de 40 arxivers d'arreu de la província de Barcelona, va consistir en la rebuda a càrrec del primer tinent d'alcalde Josep Maria Tarruell, la reunió de treball i la posterior visita guiada a l'Arxiu de Caldes i al circuit termal de la vila.

 

Tarruell va donar la benvinguda a la vila als participants i va agrair "la tasca diària realitzada per les arxiveres i arxivers, responsables de desenvolupar, coordinar i dirigir el sistema de gestió documental dels nostres ajuntaments, per tal de garantir-ne una gestió eficaç i rendible. Responsables també de preservar i difondre el patrimoni documental de les nostres institucions i de facilitar l'accés a la documentació de tots els ciutadans, garantint el dret a la informació i la transparència de l'administració".


La Xarxa d'Arxiu Municipals
Un dels programes de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona és la Xarxa d'Arxius Municipals que divideix les seves actuacions entre el programa de manteniment (per a municipis amb menys de 10.000 habitants) i la Central de Serveis Tècnics.

 

La Central de Serveis Tècnics de la Xarxa d'Arxius Municipals té com a principals objectius donar suport al patrimoni documental dels arxius municipals que disposen de responsable tècnic i impulsar dinàmiques de cooperació i intercanvi de serveis i recursos tècnics entre els seus membres.

 

La Central de Serveis Tècnics comptava l'any 2007 amb 56 Ajuntaments adherits. Les reunions del 2007 es van celebrar als municipis de Sabadell, Terrassa i Parets; i la primera del 2008 s'ha celebrat a St. Boi de Llobregat.

 

A través de la Central de Serveis Tècnics de la Xarxa, l'Arxiu Municipal i l'Ajuntament de Caldes han rebut ajuts econòmics dels següents programes i/o projectes:
- Restauració de documents (assumint la Diputació aproximadament el 50% del cost total de les restauracions anuals)
- Tractament arxivístic (assumint la Diputació el 100% del cost d'una beca durant 5 mesos i el 100% del cost de la contractació administrativa d'un arxiver de suport durant 3 mesos)
- Digitalització (assumint la Diputació el 50% del cost total de la digitalització de les actes de l'ajuntament des de 1575)
- Formació de l'arxivera (la Diputació ha assumit el 100% del cost dels cursos que ha realitzat l'arxivera municipal)

 

D'altra banda l'Arxiu Municipal de Caldes de Montbui ha format part del grup de treball de difusió i del d'estudi d'un programari de suport per a l'accés via web a les actes del municipi. També ha participat en l'elaboració de la proposta d'avaluació i tria de la sèrie documental "padró d'habitants" formulada davant de la Comissió Nacional d'Accés Avaluació i Tria Documental.

 

Ajuntaments i Arxius municipals que formen part de la Central de Serveis Tècnics de la Xarxa d'Arxius Municipals: Badalona, Calaf, Caldes de Montbui, Canet de Mar, Cardedeu, Castellbisbal, Castelldefels, Centelles, Cerdanyola del Vallès, Dosrius, Esparreguera, Gavà, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, la Llagosta, Manlleu, Martorelles, el Masnou, Matadepera, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Montmeló, Montornès del Vallès, Palau-Solità i Plegamans, Parets del Vallès, Pineda de Mar, Polinyà, el Prat de Llobregat, Premià de Mar, Ripollet, la Roca del Vallès, Rubí, Sabadell, Sant Adrià del Besòs, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Boi de Llobregat, Sant Esteve Sesrovires, Sant Fost de Campcentelles, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Pere de Ribes, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Castellet, Sant Vicenç dels Horts, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Sitges, Terrassa, Torelló, Viladecans.

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:28