Caldes celebra una nova edició del programa escolar CuEmE

Divendres, 14 de juny de 2024

L’alumnat de 5è de primària de les escoles El Calderí i Montbui celebren la cloenda del programa «Cultura Emprenedora a l’Escola» (CuEmE), on han presentat les tres cooperatives que han creat durant aquest curs

La Sala Noble de Can Rius va acollir el 12 de juny la celebració de la cloenda del programa «Cultura Emprenedora a l’Escola» (CuEmE), un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona en el qual Caldes de Montbui hi participa per tercer any consecutiu. Aquesta edició ha comptat amb la participació de 80 nenes i nens de 5è d’educació primària de l’Escola El Calderí i de l’Escola Montbui, que s’ha incorporat al programa aquest curs 23/24.
 
Així, des del primer trimestre han treballat en la creació d’una cooperativa. En aquest sentit, han après conceptes com l’emprenedoria, els tipus d’empreses que existeixen i han realitzat els tràmits per a la constitució de tres cooperatives, una per a cada classe, sota els noms de Multiart (Escola El Calderí), CEM Cooperativa (Escola Montbuí) i M. Mercat (Escola Montbui), totes elles amb la finalitat d’elaborar productes artesanals.
 
Després que cada cooperativa treballés en la confecció dels diferents productes i treballessin els canals de comunicació, cadascuna de les tres cooperatives va tenir una parada al mercat setmanal per tal de vendre’ls. 
 
Els beneficis que van treure s’han donat a tres entitats d’iniciativa social del municipi: Caldes Animal, Fundació Santa Susanna i Open Arms, que van ser-hi presents per veure, de primera mà, les presentacions dels consells rectors de cadascuna de les cooperatives i per, posteriorment, rebre un document amb la quantitat recaptada que rebran com a donació. 
 
Una metodologia basada en projectes
 
L’Ajuntament, mitjançant les regidories d’Educació i Indústria, empresa i Treball recolza l’escola en tot el desplegament del programa al llarg de les diferents fases fent un treball transversal que facilita la relació de l’escola amb l’entorn i promovent la implicació dels agents locals en la dinàmica quotidiana de les cooperatives, actuant com a dinamitzadors i coordinadors del projecte posant els recursos al servei de l’esperit emprenedor de l’alumnat i amb la voluntat de poder fer difusió del projecte i ampliar-lo amb la incorporació d’altres centres en cursos posteriors d’acord amb la resposta dels centres.
 
El CuEmE utilitza la metodologia del treball per projectes, amb la qual l’alumnat aprèn a través de l’acció i posa en pràctica coneixements, habilitats i actituds en un context real. 
 
El programa treballa totes les competències clau del currículum, de la lingüística i fins a les noves tecnologies, passant per les matemàtiques o les artístiques, però totes a partir de la competència emprenedora, d’autonomia i iniciativa personal.
 
A més, està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030  i comparteix els principis de la Carta de Ciutats educadores per fer front als principals reptes de les societats contemporànies:
 
  • Invertir en l’educació de les persones, perquè siguin cada cop més capaces de reflexionar, expressar, afirmar i desenvolupar el seu propi potencial humà amb singularitat, creativitat i responsabilitat;
  • Promoure les condicions de plena igualtat perquè totes les persones es puguin sentir respectades i ser respectuoses, capaces de dialogar i d’escoltar activament;
  • Conjugar tots els factors possibles per construir, ciutat a ciutat, poble a poble, una veritable societat del coneixement sense exclusions;
  • Aprendre i desenvolupar consciència comunitària i habilitats per organitzar la vida en comú en condicions d’igualtat i justícia.
 
Aquesta acció s’emmarca en l’eix 1 del Pla d’Actuació Municipal 2023/2027 de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Més informació a www.caldesdemontbui.cat/pam
Darrera actualització: 2.07.2024 | 11:08