Caldes crea el Consell Sectorial de Cultura

Dimarts, 4 de desembre de 2007

El darrer Ple municipal celebrat el dijous 29 de novembre va aprovar per unanimitat la creació del Consell Sectorial de la Cultura de Caldes de Montbui i el seu Reglament. El Consell, tal i com va explicar el regidor de Cultura Pep Gaspar, "pretén ser un òrgan de participació, consulta i assessorament sobre la vida cultural de Caldes de Montbui".

 

D'aquesta manera, el nou Consell neix amb la voluntat d'acomplir els següents objectius:
- Estimular la participació d'entitats i associacions culturals, fomentant l'associacionisme i oferint el suport i l'assistència oportuns.
- Reunir informació, realitzar estudis, debatre i difondre informes sobre la cultura i el teixit associatiu de Caldes de Montbui.
- Impulsar i dinamitzar activitats destinades a potenciar i consolidar la identitat i realitat cultural del municipi, especialment pel que fa a la Festa Major i el Caldeja't, sense perjudici de qualsevol altra manifestació cultural.
- Proposar altres activitats i serveis per satisfer les necessitats culturals del municipi.
- Elaborar propostes per a una millor planificació i organització dels serveis culturals, d'acord amb les característiques de Caldes de Montbui.
- Debatre i elaborar informes sobre les necessitats d'equipaments i infraestructures culturals, la seva ubicació i el seu tipus de gestió.
- Intervenir en el debat de confecció i priorització dels pressupostos municipals destinats a la cultura

 

Per dur a terme totes aquestes tasques, el Consell tindrà la següent composició:
- El president, que serà l'alcalde/essa, el qual podrà delegar les seves funcions en el regidor/a de Cultura.
- Un representant per cada partit polític en actiu a la vila amb la condició que no sigui regidor/a.
- Membres d'entitats culturals i associacions culturals.
- Membres d'empreses públiques o privades que tinguin vinculació directa amb la cultura del municipi i que ho hagin sol•licitat expressament.
- Representants d'altres organismes i/o serveis municipals que tinguin vinculació directa amb la cultura del municipi i que ho hagin sol•licitat expressament.
- Dues persones majors de 16 anys escollides aleatòriament del padró d'habitants.
- Persones a títol individual, proposades per la Regidoria o la meitat dels membres del Consell entre aquelles que tinguin una vàlua personal reconeguda en el camp de la cultura nomenats i revocats per decret d'Alcaldia.
- Un/a tècnic/a municipal nomenat per a aquest efecte, en funció de secretari/ària.


El Consell tindrà un mínim de 15 membres i un màxim de 35 (comptant-hi la Presidència) que es reuniran com a mínim 4 vegades l'any.


El regidor de Cultura va animar a la gent a format part del Consell "per fer una cultura més potent i més al gust de tothom" i va afegir que "engegar aquest consell no és fàcil però creiem que la cultura s'ha de fer de forma participativa".


El procés de creació del Consell
El Reglament de Participació Ciutadana de l'Ajuntament aprovat pel Ple de l'Ajuntament en sessió de data 22 d'abril de 2003 estableix la creació de Consells Sectorials com a òrgans de participació ciutadana.

 

La voluntat de formar el Consell Municipal de Cultura sorgeix d'una motivació que entén que la cultura no es construeix únicament de la intenció política sinó de la necessitat dels mateixos vilatans. És per això que el 27 de juny de 2007, en una trobada convocada per parlar de la Festa Major, s'exposa la pretensió de constituir un Consell Municipal de Cultura i es conclou que es redactarà un esborrany de reglament.

 

Es consulten reglaments d'altres poblacions, se'n redacta un i s'exposa al teixit associatiu a través d'una nova trobada d'associacions el 20 de setembre de 2007 en motiu de la Festa Major. En aquesta trobada es lliura l'esborrany del reglament per escrit als assistents, s'obre un període per presentar esmenes i es convoca la següent trobada per comentar-les.

 

Amb les aportacions que arriben es modifica la proposta de reglament i el 30 d'octubre de 2007, es fa una lectura pública per a membres d'entitats, partits polítics, serveis i empreses relacionats amb el món cultural calderí. Després d'aquesta trobada es fan les modificacions pertinents, la revisió jurídica i es redacta el document que es porta a aprovació inicial.

 

Finalment, el Ple municipal del mes de novembre aprova per unanimitat la creació del Consell Sectorial de Cultura de Caldes de Montbui així com el Reglament que el regula.

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:23