Tots els grups representats a l’Ajuntament van votar a favor de declarar l’emergència climàtica al municipi i iniciar un Pla de transició energètica
Isidre Pineda, alcalde
Carla Millán (PSC)
Marta Barnils (CUP)
Joan Tarradas (JxCAT)
Montse Romano (PPC)
Jordi Martín (ERC), regidor de Sostenibilitat
Un dia abans de la celebració de la 1a Cimera Catalana d’Acció Climàtica i un dia després que Barcelona declarés l’emergència climàtica a la ciutat, els grups amb representació a l’Ajuntament de Caldes de Montbui han comparegut per explicar el posicionament de la població calderina envers el canvi climàtic.
ERC, PSC, CUP, JxCAT i PPC van votar a favor de la declaració d’emergència climàtica a Caldes de Montbui durant el Ple del passat 19 de desembre. Aquesta declaració, presentada en forma de moció, recull el compromís de l’Ajuntament sobre impulsar polítiques clares i contundents per contribuir a l’assoliment dels objectius en matèria de mitigació del canvi climàtic establerts a la Llei 16/2017.
En aquest sentit, els grups han signat un acord d’acció enfront la gestió responsable de residus, la promoció d’ús prioritari d’energies renovables, l’ús racional de l’aigua i l’explotació racional i sostenible dels recursos naturals.
A la roda de premsa han intervingut l’alcalde, Isidre Pineda i els regidors i regidores Carla Millán (PSC), Marta Barnils (CUP), Joan Tarradas (JxCAT) i Montse Romano (PPC). També ha estat present el regidor de Sostenibilitat i Ecologisme, Jordi Martín, qui liderarà la redacció del Pla de transició energètica municipal i qui divendres assisteix a la 1a Cimera Catalana d’Acció Climàtica convocada per la Generalitat de Catalunya.
El Pla de transició energètica definirà les accions
La moció compromet a l’Ajuntament a elaborar un pla d’actuació ambiciós que concreti propostes per adaptar les diferents polítiques municipals als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS 2030 - Nacions Unides), al marc de l’European New Green Deal, al Plan Nacional Integrado de Energía y Clima (PNIEC) 2021-2030 i a la Llei 16/2017 de la Generalitat de Catalunya.
Liderarà aquest projecte la regidoria de Sostenibilitat i Ecologisme i s’articularà prèvia creació d’una comissió de treball.
Altres compromisos de la moció són: establir mesures per fer un càlcul anual d’emissions de gasos amb efecte hivernacle per part de l’Ajuntament i definir mesures per reduir-los; publicar anualment els inventaris d’emissions i els resultats de la implementació de les mesures plantejades al Portal de Transparència de l’Ajuntament; analitzar la vulnerabilitat del municipi de Caldes de Montbui al Canvi Climàtic i accelerar la incorporació de mesures d’adaptació en les diferents planificacions municipals.
Exemples d’accions en marxa
En paral·lel a la declaració d’emergència climàtica, l’Ajuntament està concretant aquests mesos diferents accions que donen resposta a la necessitat de reduir les emissions de CO2 de racionalitzar l’ús dels recursos. Alguns exemples són:
- La modificació dels Ordenances Fiscals per afavorir la instal·lació de plaques solar i incentivar la recollida selectiva
- La introducció de mesures per una mobilitat més sostenible com la creació de carrils bici (el primer a l’entorn del carrer de Sant Pau)
- La construcció de la segona caldera de biomassa del municipi, amb el suport de la Diputació de Barcelona
- La reactivació del Grup Ciutadà pel Pacte per la mobilitat sostenible i segura