Una delegació de sis ajuntaments catalans, dels quals hi forma part el de Caldes de Montbui, està participant en la trobada del projecte “Aizidhar” on hi participen també set ajuntaments del Marroc, que se celebra del 20 al 25 de gener a la ciutat d'Oujda
La ciutat d’Oujda, a la Regió de l’Oriental, al Marroc, acull del 20 al 25 de gener una trobada en el marc del projecte “Aizdihar”, en la qual participen una delegació formada per càrrecs electes i personal tècnic dels sis ajuntaments catalans (Caldes de Montbui, Manlleu, Santa Coloma de Gramenet, Valls, Vic i Vilafranca del Penedès), i set del Marroc (Commune de Berkane, Commune de Driouch, Commune de Figuig, Province de Guercif, Province de Jerada, Commune de Nador i Commune d’Oujda). Des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, també acompanyen a la delegació catalana Joan Ribas, cap de l’Àrea d’Àfrica, Mediterrània i Àsia, i Marta Anglès, responsable de l’Àrea d’Europa. Per part de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, hi ha assistit la regidora de comerç, Roser Xalabarder i cap de Promoció Econòmica, Olga Peralta.
La primera jornada es va celebrar a la seu del Ministeri de l’Interior del Consell de la Regió Oriental, on els representants dels ens locals van presentar les dades demogràfiques relatives a la població marroquina del seu municipi i els diferents programes que es duen a terme per al desenvolupament socioeconòmic i l’accés a l’ocupació de qualitat des dels Serveis de Promoció Econòmica de cada Ajuntament o les accions d’atenció a les dones i persones migrades.
Al llarg d’aquests dies, la comitiva s’ha desplaçat a les diferents localitats de la Regió de l’Oriental participants en la trobada, per conèixer de primera mà iniciatives de desenvolupament local. En aquestes jornades es duen a terme reunions de treball que serviran per analitzar les àrees temàtiques en què centrar les cooperacions tècniques que es portaran a terme a les comunes d’Oudja, Nador, Drouich, Berkane, Guerci, Figuig, i a la província de Jerada.
També s’estan visitant cooperatives agràries, indústries làctiques, cooperatives de confecció i empoderament de dones en situació de vulnerabilitat, així com centres d’atenció i acollida de dones i centres de formació de joves procedents de zones rurals.
Aquestes trobades tècniques permetran definir posteriorment el desplegament de formacions i intercanvis de cooperació tècnica, bones pràctiques i materials per tal que les comunes puguin acompanyar i orientar millor les persones MRE (marroquines residents a l’estranger) retornades als seus llocs d’origen per a la seva integració al mercat laboral, així com donar resposta a necessitats socials, econòmiques i administratives.
Què és el projecte Aizdihar?
El projecte Aizdihar és una iniciativa liderada per la Fundació Ibn Battuta, del qual el Fons Català de Cooperació és soci, i finançada pel dispositiu “PRIM”, promogut per Expertise France / Agence Française de Dévéloppement (AFD).
L’objectiu general del programa és la promoció del rol dels MRE (marroquins/es residents a l'estranger) en el desenvolupament socioeconòmic i l'accés a l'ocupació de qualitat sostenible a la Regió de l'Oriental, al Marroc, amb una atenció específica a joves i dones, les quals també es vol incidir en millorar la inserció sociolaboral de les residents en la regió a través d’iniciatives d’economia social i solidària.
La implicació d'administracions locals catalanes és imprescindible per la implementació del projecte 'Aizdihar', sobretot pel que fa al desplegament de formacions i intercanvis de cooperació tècnica, bones pràctiques i materials i formalització d'acords entre administracions locals marroquines i catalanes.
El projecte tindrà un total de 83 persones beneficiàries directes de perfils molt diferents (dones marroquines retornades o residents a l'estranger, personal tècnic d'ajuntaments catalans i de l'Oriental, joves emprenedors/es d'origen marroquí residents a Catalunya) i més de 200.000 persones beneficiàries indirectes.
Aquesta acció s’emmarca en l’eix núm. 7 del Pla d’Actuació Municipal 2023/2027 de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Més informació a www.caldesdemontbui.cat/pam