El municipi rep la visita de cinc activistes de drets humans en el marc d’un projecte de sensibilització protagonitzat per persones que han dedicat la seva vida a denunciar vulneracions de drets
#ciutatsddhh - http://ciutatsdretshumans.cat/
Patricio Vindel, defensor de drets LGBI
Isidre Pineda, regidor de Cooperació i Solidaritat
Roser Guiteras, regidora d'Educació i Formació Permanent
Del 9 al 14 d’abril sis activistes de drets humans, procedents de Colòmbia, Guatemala, Hondures, Brasil i l’Estat espanyol visitaran deu municipis catalans per donar a conèixer la tasca que realitzen i per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites. Els activistes estan participant en nombroses activitats de sensibilització i d’incidència política que s’han organitzat durant els set dies de la seva visita a Caldes de Montbui, Cornellà de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.
La visita s’emmarca en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans que des de 2013 organitzen diferents municipis catalans i que consisteix en nombroses activitats de sensibilització sobre el paper dels defensors/es de drets humans, persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets.
Caldes de Montbui s’ha adherit al projecte aquest any i rep la visita de cinc dels sis activistes, que aquesta setmana s’adrecen a alumnes dels instituts Manolo Hugué i Pic del Vent i de l’Escola Pia i a la ciutadania en general, a través de la Taula de Cooperació, Solidaritat, Pau i Drets Humans que es va celebra dilluns a Les Cases dels Mestres.
En paral·lel a les xerrades, l’alumnat del centres docents està treballant materials de divulgació i coneixement en matèria de drets humans.
El projecte, en el qual Caldes ha invertit 3.500 €, ha estat presentat en roda de premsa a càrrec del regidor de Cooperació, Isidre Pineda, Roser Guiteras, regidora d’Educació i Formació Permanent, i l’activista Patricio Vindel (defensor dels Drets LGTBI), minuts abans de la xerrada que Vindel ha adreçat a alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Manolo Hugué.
Xerrades a Caldes de Montbui
Patricio Vindel, defensor dels drets LGTBI
Ex director d’OPROUCE (Organización Pro-Unión Ceibeña) a Hondures, va rebre greus amenaces que el van obligar a abandonar el seu país i a demanar l’asil a l’Estat espanyol. L’entitat donava suport a les persones LGTB+ i en defensava els seus drets davant de les continues amenaces i violència contra elles, especialment contra persones trans.
Sílvia Berrocal, defensora del dret a la Pau
Gestora comunitària a Apartadó (Colòmbia) i membre de la Fundación Forjando Futuros i de la Corporación de víctimas sobrevivientes del conflicto en Urabá – Visionando la Paz (COMUPAZ). Mare d’una de les persones assassinades per les FARC a la massacre al barri obrer La Chinita, ha participat activament en les negociacions de pau entre les FARC i l’executiu colombià a l’Havana. Aquest compromís li ha comportat amenaces per a la seva seguretat. Per això, des del novembre, es troba a Catalunya en el marc del Programa català de protecció de defensors i defensores dels drets humans.
Chema Caballero, defensor dels drets dels infants i del dret a la pau
Coordinador de l’ONG DYES i col·laborador al bloc “África no es un país” d’El País. La seva carrera professional quedà marcada per gairebé dues dècades de treball a Sierra Leone. Dirigí un programa pioner de rehabilitació de menors soldat i fou pèrit en menors soldat per al Tribunal Especial per a Sierra Leone.
Edilberto Daza, defensor del dret a la pau
Líder camperol dels departaments del Meta i Guaviare (Colòmbia), ha patit en carn pròpia el desplaçament forçat, amenaces, un atemptat i diverses detencions il·legals. Per això, des del novembre, es troba a Catalunya en el marc del Programa català de protecció de defensors i defensores dels drets humans. Membre de la Fundación DHOC, des de la qual verifiquen el compliment del cessament d’hostilitats i la correcta implementació dels pactes, també realitza accions de pedagogia de pau i de protecció de líders socials, així com de defensa de la terra i la justícia ambiental.
Dimir Viana, defensor de l’art i compromís social
Actor, director i autor teatral, músic, educador i activista de Belo Horizonte (Brasil) que treballa la conjunció entre l’art i el compromís social. Conegut per la seva feina amb el teatre de l’Oprimit, també treballa l’art i el desenvolupament comunitari com a la Caravana d’artesania o un grup d’art i mobilització social lligat a la recollida selectiva de materials reciclables.