Caldes de Montbui, seu de les jornades del projecte europeu sobre canvi climàtic i aigua termal ThermEcoWat

Dimarts, 22 d’octubre de 2024

Durant els dies 22 i 23 d’octubre, Caldes de Montbui acull una trobada del projecte ThermEcoWat, on trenta persones de diferents punts d’Europa participen en unes jornades amb l’objectiu d’estudiar els efectes del canvi climàtic en l’aigua termal

Avui s’ha iniciat a Caldes de Montbui una nova trobada del projecte europeu ThermEcoWat, unes jornades que es duran a terme els dies 22 i 23 d’octubre i on assisteixen científics, tècnics, càrrecs electes i altres experts en termalisme de Portugal, França, Galícia i Catalunya. En representació de Caldes de Montbui hi participen, com amfitrions d’aquestes jornades, l’alcalde, Isidre Pineda, i el regidor d’Acció Climàtica, Jordi Martín.

Amb l'estudi dels efectes que el canvi climàtic està produint en l'aigua termal com a temàtica principal, durant la trobada les persones participants també tractaran temes com l'energia geotèrmica, el patrimoni geològic, els sistemes geotèrmics o la transició energètica en pobles termals, així com taules rodones i debats sobre les disposicions naturals, legals i econòmiques, limitacions i riscos davant les afectacions que s'estan produint pel canvi climàtic.

Coincidint amb la celebració d'aquesta trobada, el dilluns 21 a la tarda es va dur a terme la descoberta de la placa dedicada a Simone Veil (la primera dona presidenta del Parlament Europeu) amb l'assistència i participació d’ autoritats participants en les jornades ThermEcoWat.

El programa ThermEcoWat, una iniciativa per a la conservació del termalisme

El programa europeu ThermEcoWat és una iniciativa de vuit beneficiaris europeus, entre ells, l’Institut Cartogràfic de la Generalitat de Catalunya (ICGC) i l’Ajuntament de Caldes de Montbui, que ha estat un dels principals impulsors, així com 14 associats més, que centren el seu treball en la recuperació i la resiliència de l’ecosistema termal per tal de protegir i preservar el patrimoni natural del termalisme.

Amb una durada de tres anys, el projecte està cofinançat pel programa Interreg Sudoe a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el qual aporta 1.521.057 euros, essent la resta, fins a arribar als 2.028.076 euros de cost total, assumit pel consorci impulsor. A Caldes de Montbui li correspon rebre 250.094 euros.

També cal destacar que, recentment, ha finalitzat el procés de selecció de l’ enginyeria que farà l’estudi particularitzat sobre la xarxa termal al nostre municipi, un projecte documental que inclou aspectes com la cartografia, la definició o la capacitat energètica, entre d’altres aspectes i que estarà a càrrec de WATTEGA (nom que rep la unió empresarial entre l’estudi d’enginyeria ARCbcn i consultoria d’energia i sostenibilitat ERF), els quals aportaran el seu coneixement en les àrees d’enginyeria, energia sostenible i innovació.

Durant el període de desenvolupament i execució del projecte, es realitzen i elaboren estudis i informes, així com altres accions com trobades i jornades de treball. En finalitzar el programa, l’any 2026, s’elaborarà un Llibre Blanc que recollirà tot el coneixement assolit durant els tres anys que durarà el desplegament, així com un recull de bones pràctiques en la gestió dels recursos termals i en la seva adaptació davant els reptes del canvi climàtic.

Aquesta acció s’emmarca en l’eix núm. 6 del Pla d’Actuació Municipal 2023/2027 de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Més informació a www.caldesdemontbui.cat/pam

Darrera actualització: 22.10.2024 | 14:05