Caldes és un dels municipis que acull l'oferta complementària de cursos d'alfabetització d'Acció Social

Divendres, 13 de novembre de 2009

A través del CEIP El Calderí, Caldes de Montbui és una de les 64 poblacions catalanes que han rebut una oferta complementària als cursos d'alfabetització que ja es fan al municipi a càrrec de l'Ajuntament i altre entitats locals.

 

En aquest cas, el complement arriba de la conselleria d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, qui ofereix aquests cursos als centres proposats pels municipis que han estat elegits. En el cas de Caldes, es va proposar el CEIP Calderí perquè és l'escola amb més famílies de procedència estrangera del municipi.

 

Els cursos de 40 hores s'adrecen a pares i mares d'alumnes del centre i s'ajusten als horaris de portar i recollir als infants al centre escolar. El CEIP El Calderí cedeix una aula i els assistents als curs fan classe dos dies per setmana, entre les 15 i les 17 h. Gràcies als avantatges d'aquest horari s'han cobert les 20 places proposades. A més, l'espai d'alfabetització s'ha convertit també en un nou espai de relació per a les persones que hi assisteixen.

 

En el cas de Caldes i altres poblacions vallesanes, el Consell Comarcal del Vallès Oriental coordina els cursos i ha encarregat les classes l'Associació d'Amics d'Àfrica.


Informació facilitada per la conselleria
L'objectiu és millorar la formació de les persones immigrades d'origen estranger que manifesten dèficits en escriptura i comprensió lectora per tal d'incrementar la seva autonomia personal, facilitar la seva incorporació sociolaboral i contribuir, alhora, a l'èxit escolar dels seus fills i filles. La iniciativa es concreta a través de 74 cursos repartits en 64 municipis d'arreu de Catalunya, la majoria dels quals es fan en centres educatius per tal d'apropar les famílies nouvingudes al sistema escolar. En total, beneficia a més de 800 persones. La iniciativa s'emmarca en la mesura nova número 34 del Pacte Nacional per a la Immigració i la promou la Secretaria per a la Immigració en col•laboració amb diversos ens locals.

Són cursos de 40 hores, en grups de 10 a 20 alumnes a partir dels 16 anys i en horaris adaptats a les necessitats dels inscrits. Es tracta d'una oferta que complementa la formació d'adults ja existent i que es vincula a les accions locals d'acollida que promouen els ajuntaments i consells comarcals amb el suport del Departament d'Acció Social i Ciutadania. Es dóna continuïtat així a les sessions de benvinguda o de coneixement de l'entorn i es canalitza posteriorment els assistents cap als cursos inicials de llengua catalana que ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística. El perfil dels alumnes matriculats respon majoritàriament al d'una dona d'origen marroquí procedent de zones rurals de 25 a 40 anys, tot i que també hi ha casos amb presència destacada d'homes i procedències diverses.

 

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:29