La nova instal·lació, al barri del Bugarai, s’afegeix a la que ja funciona a les Cremades i subministrarà aigua calenta i calefacció a l’escola bressol municipal La Lluna i a l’escola El Calderí
La segona central calderina de distribució de calor de biomassa ja és una realitat. La nova xarxa de calor, construïda al barri del Bugarai, permetrà subministrar calefacció a l’escola bressol municipal La Lluna i aigua calenta i calefacció a l’escola El Calderí. En un futur, l’equipament també podrà donar servei al Pavelló del Bugarai, entre d’altres instal·lacions properes. Aquesta nova caldera s’afegeixi a la que ja està funcionant a l’altre extrem del municipi, a la zona de les Cremades, i que dóna servei a l’escola El Farell i al Complex Esportiu de Les Cremades i a les instal·lacions del Club Natació Caldes.
L’alcalde, Isidre Pineda, i el regidor de Serveis Municipals, Jaume Mauri, han visitat aquest dimecres la caldera de biomassa forestal, acompanyats de Xesco Gomar, president delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona. La caldera forma part del projecte “Biomassa pel clima” de la Diputació de Barcelona que promou la instal·lació de calderes de biomassa i xarxes de calor als municipis. El cost de l’obra és de 290.000 € i està finançat amb els fons FEDER i la Diputació de Barcelona.
Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui, destaca la importància de la instal·lació i l'estalvi econòmic que representa.
Jaume Mauri, regidor de Serveis Municipals, explica els beneficis d'aquesta infraestructura.
Xesco Gomar, president delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, explica el projecte de construcció d'aquestes calderes a diversos municipis catalans.
La infraestructura, de 400 Kw de potència, disposa de dues parts, una per la caldera i l’altra pel dipòsit d’estella forestal, del qual se’n preveu un consum anual de 52 tones anuals. S’ha construït al terreny ubicat entre la comissaria dels Mossos d’esquadra i el parc de patinatge i BMX. L’emplaçament millora la integració de l’edifici amb l’entorn, facilita l’accés dels operaris així com també la descàrrega del combustible.
Des del punt de vista mediambiental, l’ús de l’estella forestal com a combustible contribueix directament a lluitar contra el canvi climàtic, redueix el risc d’incendis forestals, millora la biodiversitat i afavoreix la gestió forestal sostenible. Paral·lelament, des del punt de vista econòmic, la posada en marxa d’aquestes instal·lacions rebaixa la dependència energètica de combustibles fòssils i redueix la factura energètica dels municipis perquè el preu de la biomassa és inferior al dels combustibles fòssils. En concret, es calcula que aquesta nova caldera de biomassa permet un estalvi de gairebé 18.000 € anuals i una reducció de 33 tones d’emissions de CO2. Més enllà dels beneficis econòmics i mediambientals, el projecte també persegueix un objectiu pedagògic i educatiu perquè permet presentar el valor econòmic i ecològic dels boscos.