Caldes celebra les VI Jornades Gastronòmiques de les Cireres del 7 de juny al 12 de juliol
Cada any per aquests dates la població de Caldes de Montbui proposa a tothom esbrinar de quantes maneres possibles es poden cuinar i menjar les cireres, un producte genuí de la vila termal i una deliciosa fruita de temporada.
Per això, restaurants, pastisseries, fleques i vinacoteques ofereixen les millors propostes gastronòmiques en forma de plats, postres i licors elaborats amb cireres de les hortes calderines.
Les Jornades arrenquen el 7 de juny, en el marc de Fira Botiga, la fira del comerç de proximitat de Caldes de Montbui. Les cireres tenen un espai en aquesta mostra que se celebra al carrer en forma de degustacions i de concursos adreçats a tots els públics. A banda, del 7 al 12 de juliol, establiments de tots tipus en el sector de l'alimentació elaboren àpats imaginatius i exquisits on la base és la fruita vermella.
FETS I LLEGENDES Hi ha algunes raons que fan de la cirera calderina una fruita molt especial en el conjunt dels productes d'horta de Catalunya. La primera és el sabor que aconsegueixen gràcies a ser primerenques, com a tota la zona del Vallès, i gràcies al microclima i el tipus de terra calderí.
Una altra raó, menys sensitiva però carregada de llegenda i història, és l'anècdota que explica que la Reina regenta M. Cristina va tastar les cireres primerenques de Caldes durant una de les seves estades als balnearis de la vila. Des de llavors, cada any es feia portar cireres calderines a la residència Granja de Madrid.
A banda, Caldes va ser una gran productora de cireres, activitat que va anar minvant amb el pas del temps i la imposició de les grans cadenes productores de fruita. Malgrat això, aquestes jornades són una reivindicació i una aposta anual perquè els horticultors calderins mantinguin aquesta joia de les hortes.
La terra de sauló i el microclima calderí són els principals responsables de la qualitat d'aquesta fruita. A la vila se'n produeixen diferents tipus, però les més reconegudes són:
• La Cirera burlat, d'origen francès : la més primerenca, vermellosa, dolça i tova• La Cirera cor de colom: grosseta, vermella i groga, dolça; madura entre juny i juliol.• La Cirera Picota: de consistència carnosa i poca adherència al pinyol que es cull sense peduncle.• La Cirera stark hardy/giant starking: dolça i de color vermellós intens
ACTIVITATS CELEBRADES EN EL MARC DE LES JORNADES
Tasteu les cireres de Caldes i jugueu-hi!El 7 de juny, de 10 a 14 h, en el marc de Fira Botiga, se celebren les següents activitats:
• Concurs cerquem els millors golafres de cireres!, a les 12 h. Premis: menús especials de les cireres als restaurants i obsequis del Museu Thermalia. Més informació a www.visiteucaldes.cat.
• Degustació de postres i licors amb cireres, a càrrec de les pastisseries, fleques i vinacoteques participants.
• Degustació i venda de cireres.
• Promoció i venda de cirerers de Caldes de Montbui per plantar, amb la col•laboració de Jardineria Miró.
Activitats turístiques
• Visites guiades al circuit de l'aigua termal: font del Lleó 74ºC, Termes romanes i safareigs públics.
• Visita al Museu Thermalia. Exposicions permanents: "L'efervescència balneària" i "Manolo Hugué i Picasso".
• Escapades als balnearis de Caldes de Montbui i al càmping. Informació: www.grupbroquetas.com, www.termesvictoria.com i www.elpasqualet.com.
• Itineraris guiats amb bicicleta i a peu. Informació: www.terradiversions.com
Per a més informació:Oficina de Turisme de Caldes de Montbuiwww.visiteucaldes.cat
LA CARTA DE LA VI EDICIÓEnguany podeu triar entre tots aquests plats, postres i licors que ofereixen els 24 establiments participants:
• Crema d'all blanc amb cireres• Amanida de formatges amb cireres de Caldes• Amanida de pasta, bacallà, gambes, formatge, espinacs i cireres amb vinagreta de fruits vermells• Amanida d'ànec amb agredolç de cireres• Foie en dues coccions, escumós de cítrics i cireres treballades
• Pizza de canonges, sèsam i cireres amb formatge de cabra• Risotto amb quatre formatges i cireres• Ravioli farcit amb cireres i formatge amb sopeta especiada.• Bacallà amb salsa de llima, cireres i núvol de nous de macadàmia• Medallons de pintada amb salsa de foie, xocolata i cireres• Suprema de turbot amb fons de puré de cireres i cruixent ibèric• Magret d'ànec amb salsa de cireres i cruixent de verdureta
• Cafluti de cireres• Brownie de xocolata amb compota de cireres• Sopa de cireres amb pastís de formatge i sorbet de poma àcida• Mousse de cireres amb xocolata i nata• Crep de confitura de cirera amb nata i flambejat al ron
• Mousse de llimona amb cireres de Caldes de Montbui• Borratxet amb perfum de cireres• Carquinyolis de cireres• Barrufets de cireres• Àmbres de cirera de Caldes
• Licor de cireres
ESTABLIMENTS PARTICIPANTS
Restaurants
• Balneari Broquetas• Balneari Termes Victòria• Cooperativa 70• El Bosc Gran• El Remei
• La Bóta de Caldes • Mediterrània• Na Madrona
• Robert de Nola• Rosset• Violeta de CaldesFleques i pastisseries
• Forn de Cal Pi (6 establiments)• Forn de l'Espiga d'Or (4 establiments)
• Forn la Lluna
• Pastisseria Casabayó
• Pastissets de cirera
• Pastisseria Sant AntoniVinacoteques
• J. Fontcuberta Ambròs. La Vallesana