Dia d'Europa a Caldes: una xerrada contra la desmotivació

Dilluns, 11 de maig de 2009

Les enquestes auguren que les eleccions europees del 7 de juny estaran marcades per una alta abstenció. Paradoxalment, el 70% de les lleis que elaboren els parlaments de cada Estat provenen del Parlament Europeu. Aquest és només un dels arguments a favor de la participació en les eleccions europees del proper juny que van sorgir durant la xerrada commemorativa del Dia d'Europa celebrada el passat divendres a Caldes de Montbui.

 

L'alcalde, Jordi Solé, i el president del Consell Català del Moviment Europeu, Joaquim Llimona, van protagonitzar aquesta sessió oberta a la ciutadania que tenia com a objectiu explicar de què ens serveix i com ens afecta la Unió Europea. Els discurs de tots dos va girar a l'entorn de la necessitat d'acudir a les urnes, donada la influència que tenen sobre els estats membres les directives que es generen a Estrasburg i a Brusel•les.

 

Solé va introduir l'acte amb un breu repàs a la història de la creació de la UE, un "procés d'èxits" que es va iniciar per acabar amb els conflictes bèl•lics que van desembocar en la Segona Guerra Mundial. Des de llavors, la UE no només ha garantit la pau entre els Estats membres, també ha aconseguit fer passes de gegant per aconseguir l'equilibri entre el desenvolupament econòmic i qualitat de vida de la seva ciutadania. L'alcalde va insistir en que els resultats de la convocatòria de juny generaran un òrgan legislatiu amb capacitat per influenciar en la vida dels 500 milions de persones que viuen a la UE i que "està en joc la majoria parlamentària que ha de marcar el rumb de les polítiques europees dels propers cinc anys". També va recordar que "tenim l'oportunitat d'elegir l'únic parlament transnacional, multilingüe i elegit per sufragi universal del món".

 

Joaquim Llimona, per la seva banda, tot i afirmar que "Catalunya s'ha beneficiat menys del que hagués volgut", va parlar de la fortalesa econòmica que ha suposat per als Estats membres tant l'euro com la creació d'un mercat comú. "Malgrat la inflació que es va generar en aparèixer l'euro, què passaria si encara avui tinguéssim la pesseta?", va preguntar Llimona al públic de la sala per fer reflexionar sobre la necessitat de donar suport a les institucions europees.

 

El president del Consell Català del Moviment Europeu, qui es declara un europeista convençut malgrat els defectes contra els quals encara cal treballar del procés d'unificació europea, va voler deixar clar que "no estem davant una consulta secundària". Les hipoteques, la telefonia, els vols i els estudis a l'estranger són només alguns exemples dels conceptes que es veuen afectats per decisions que es prenen al Parlament Europeu i sobre els quals la UE ha aconseguit grans avenços acabant amb monopolis abusius, per exemple.

 

El Dia d'Europa a Caldes
Caldes de Montbui va ser un dels 19 municipis catalans que es va afegir al programa d'actes al voltant del Dia d'Europa promogut pel Consell Català del Moviment Europeu. La conferència commemorativa a càrrec del president del Consell va anar precedida de l'actuació d'alumnes de l'Escola Municipal de Música Joan Valls. Pau Garcia (violí), Abel Batlles (clarinet), Bernat Puig (flauta), Marcel Bosch (violoncel), van ser els joves que van obrir l'acte interpretant l'himne de la Unió Europea.

 

El Parlament Europeu
El proper 7 de juny se celebren les eleccions al Parlament Europeu, que tenen lloc cada cinc anys des del 1979.

 

El Parlament Europeu és l'únic òrgan de la Unió Europea elegit directament. Els 785 membres del Parlament (els eurodiputats) són elegits cada cinc anys pels votants dels 27 Estats membres de la Unió Europea, que suposen uns 492 milions de persones.


El Parlament participa activament en la preparació de legislació que té un impacte en la vida quotidiana de la ciutadania: en la protecció del medi ambient, els drets del consumidor, la igualtat d'oportunitats, el transport o el lliure moviment de treballadors, capitals, serveis i béns. El Parlament també és competent, juntament amb el Consell, en matèria del pressupost anual de la Unió Europea.

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:28