Document del mes de juliol del 2018

Dimarts, 3 de juliol de 2018 a les 15:15

Aquest mes de juliol l’Arxiu Històric recupera un fotografia del cos de Sometents de Palmerola de l’any 1914

Aquest mes l’Arxiu presenta una imatge procedent del fons de Camil Torras donat per la seva vídua al municipi. Es tracta d’una fotografia del cos de Sometents de Palmerola del 1914. Palmerola era una població del Ripollès, ara annexionada a Les Lloses.

El sometent va ser una organització paramilitar per a la pròpia defensa i la defensa de la terra en temps de conflicte bèl·lic . Aquest cos té el seu origen a l’edat mitjana i va anar evolucionant durant els segles fins la seva abolició al 1978 pel senat espanyol.

Va néixer amb el nom de sacramental per protegir als pobles de possibles atacs i donar l’avís a pobles propers. Estava format per tots els homes en edat de fer aquest servei. Amb el temps va passar a ser com una policia. A la mobilització massiva de la ciutadania se l’anomenava sometent general. Va intervenir en diferents guerres.

Durant la seva història va ser suprimit i restaurat en diverses ocasions depenent de la situació política, com per exemple al 1714 o durant la Primera i la Segona República pel seu caràcter conservador.

El 1855 fou refet pels grans propietaris rurals amb el nom de Sometent Armat de la Muntanya de Catalunya i adoptà el lema de Pau, pau i sempre pau, prenent un caràcter de cos auxiliar de l’ordre públic en l’àmbit rural.

Al 1923 la dictadura de Primo de Rivera va estendre el sometent a tot Espanya.

El sometent de Caldes de Montbui va dependre de la Comandància General de Sometents de Granollers.

Fons: Camil Torras

Podeu veure aquest document original a l’Arxiu Municipal de Caldes de Montbui

T.93 865 56 56 – A/e: arxiu@caldesdemontbui.cat

Adreça i horaris:

Arxiu Administratiu: Pl. de la Font del Lleó, 11. Horaris: dilluns i dimarts de 9 a 14 h; dijous i divendres de 10 a 14 h.

Arxiu Històric: C. de Santa Teresa, 3-5 (Biblioteca de Caldes). Horaris: dimecres de 10 a 13 h; dijous de 15.45 a 19.45 h

Darrera actualització: 04.07.2018 | 08:11