El Carnestoltes 2022, primera festa que aplica el protocol contra violències masclistes i LGTBI als espais públics d’oci

Divendres, 25 de febrer de 2022

El protocol d’abordatge de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques s’aplica, per primera vegada, en el Carnestoltes 2022. És la primera gran festa que recull les recomanacions d’aquest document

El Carnestoltes 2022 serà la primera gran celebració festiva de Caldes de Montbui que vetllarà especialment perquè els espais públics d’oci siguin segurs de qualsevol tipus de violència. Els actes del dissabte 26 de febrer, organitzats per l’Ajuntament, seran els primers que posaran en marxa les recomanacions que recull el Protocol d’Abordatge de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques en espais públics d’oci.

El protocol, aprovat per unanimitat en el Ple del 25 de novembre de 2021, estableix que a les grans festes produïdes o autoritzades per l’Ajuntament es vetllarà especialment per la formació de les persones organitzadores sobre l’abordatge de les violències, en especial les masclistes i les que tenen a veure amb qüestions de gènere, però també suposa la presència d’agents liles o punts liles a les festes per atendre les possibles víctimes i, finalment, posar en pràctica les mesures necessàries perquè la mobilitat en els espais de la festa sigui el més segura possible.

Laia Cuscó, regidora de Joventut:

Àngeles Llive, regidora d'Igualtat, Feminisme i Polítiques LGTBI+

Erènia Díaz Soley, participant del grup motor del Protocol d’Abordatge de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques en espais públics d’oci.

Carnestoles, una festa segura i sense etiquetes

La implementació del Protocol al Carnestoltes 2022 va acompanyada de la presentació d’una campanya de divulgació amb diversos missatges dirigits a conscienciar i per prevenir qualsevol tipus de violència i agressió en els espais públics d’oci. Es tracta de 6 afirmacions escollides, precisament, a partir del treball d’elaboració del protocol:

  • Callar et fa còmplice
  • Vull ballar, no que m’assetgis
  • Per unes festes on ens movem en llibertat
  • La diversitat de gènere és benvinguda en aquesta festa
  • L’alcohol no justifica cap agressió
  • Només sí és sí

A banda d’aquests missatges, també s’ha elaborat un segell que s’incorporarà, a partir d’ara, a tots els cartells de festes i celebracions que compleixin amb el que determina el protocol. Paral·lelament, també s’ha elaborat un cartell per fer visible el protocol durant la festa amb el missatge “Gaudeix, respecta’m, cuidem-nos i fem festa”.

L’aprovació definitiva del Protocol ha permès aprofitar la festa de Carnestoltes per fer la presentació oficial a la ciutadania del document. I fer-ho, a més, en un entorn festiu. Per això, després de la crema del ninot de Carnestoltes, la fi de festa anirà a càrrec de dues Punxadics calderines: Laura Castellsagués i Berta Mayol.

Un protocol contra les violències masclistes i LGTBI-fòbiques

El protocol, elaborat conjuntament entre les regidories de Joventut i d’Igualtat, ha servit per detectar les problemàtiques existents en els espais públics d’oci del municipi, tenint en compte les aportacions i les experiències del grup de treball encarregat d’elaborar el document. El document recull les recomanacions per afavorir contextos d’oci públics segurs per les dones i les persones no heteronormatives. I, especialment, entre el jovent.

El “Protocol municipal sobre violències masclistes i LGTBI-fòbiques en l’espai públic i contextos d’oci” és, de fet, la primera aproximació integral a aquest fenomen que es duu a terme al municipi. L’objectiu d’aquest document és proveir d’eines a l’Ajuntament i als diferents agents socials de la localitat per tal d’abordar les violències masclistes en espais públics i en contextos d’oci, en especial, entre la població jove. La implementació d’aquest protocol ha de servir per a la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació de les víctimes d’aquest tipus de violències.

El treball transversal d’aquestes dues regidories en l’elaboració d’aquest protocol ha posat de manifest la importància d’aplicar la perspectiva de gènere en totes les polítiques i actuacions dutes a terme des de l’Ajuntament. D’aquesta manera, el Protocol compromet l’Ajuntament a posar en pràctica 7 mesures concretes:

  • Crear un observatori d’agressions sexuals i LGTBI+fòbiques per tal de generar un sistema de recollida de dades de casos d’agressió en espais d’oci.
  • Crear càpsules formatives a les persones implicades en el desenvolupament dels espais d’oci del municipi.
  • Donar publicitat al mapa de recursos específics en l’atenció i la recuperació de situacions de violències masclistes als espais d’oci.
  • Generar un mapa de zones d’intervenció prioritària tenint en compte els patrons de mobilitat associats en contexts d’oci.
  • Generar campanyes intensives sobre violències masclistes i LGTBI+fòbiques als principals espais d’oci de Caldes de Montbui.
  • Creació de càpsula formativa a espais educatius formals i no formals entorn de la temàtica de les noves masculinitats.
  • Creació de la “Tarda Lila” setmanal per donar un servei d’atenció i recuperació/reparació de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques de la població jove.
Darrera actualització: 28.02.2022 | 09:16