El Club de feina +16 apropa el món professional als joves incorporant un servei d'assessoria laboral

Dimecres, 11 de novembre de 2009

Des del mes de juliol i fruit de l'esforç de recursos i la coordinació de les regidories de Treball i la de Joventut neix Club de feina +16, un servei que ofereix totes les tardes de dimarts un espai de recerca activa de feina per donar resposta a una demanda realitzada pels joves en el Pla Jove 2008-2012: apropar el Servei d'Ocupació al col•lectiu dels joves.

 

L'origen del nom Club de feina +16 és perquè ha de ser un referent pel jove. Per això es va vincular un servei existent (Club de feina) amb el col•lectiu al qual s'adreça (joves majors de 16 anys). La ubicació física de l'espai és a la primera planta de l'Ajuntament, perquè és on es troba el Club de feina.

 

Des de la regidoria de Treball s'ha destinat la tècnica de Club de feina, que durant els primers mesos ha adequat els materials disponibles, a les necessitats i possibles demandes dels joves. A partir del setembre, i sobretot a partir de l'octubre, els joves acudeixen al recurs per orientar-se i per buscar feina.

Des de la regidoria de Joventut s'ha treballat en la imatge del servei i la seva difusió. També s'ha encarregat d'ampliar-lo contractant un servei d'assessoria laboral juvenil a càrrec d'Avalot.

 

Tot plegat ha estat presentat avui dimarts, en la roda de premsa celebrada a càrrec de Montse Hernández, regidora de Treball; Montse Grau, regidora de Joventut i Daniel Garcia, secretari d'organització d'Avalot.

 

Més informació sobre el nou servei d'assessoria laboral per a joves
El primer i tercer dimarts de cada mes, el professional d'Avalot ofereix aquesta assessoria. Aquest projecte, també, es desenvolupa conjuntament a 6 municipis més de la comarca del Vallès Oriental (Bigues i Riells, Santa Eulàlia, Lliçà d'Amunt, Lliçà d'Avall, L'Ametlla del Vallès i La Garriga) i de cara l'any 2010 hi participarà, també, el Consell Comarcal del Vallès Oriental.

 

El servei consisteix en oferir diversos aspectes:


- Difusió d'ofertes específiques per joves i ofertes comarcals
- Assessoria laboral personalitzada en qüestions legals
- Accions formatives a grups (xerrades i tallers)
- Informació per programes europeus i de mobilitat internacional

 

Les entrevistes d'assessorament laboral consisteixen en el plantejament i el tractament de dubtes i/o problemes per part dels joves respecte aspectes legals relacionats amb contractes, nòmines, acomiadaments, quitances, convenis col•lectius, etc.

 

Durant l'any es programaran accions formatives obertes a tothom. Per exemple, pel proper dimarts 1 de desembre a les 18.30h s'ofereix la xerrada "Treballar per Nadal" adreçat a joves que estudien i volen buscar una feina en moments puntuals.

 

CLUB DE FEINA +16
Des de l'espai Club de feina + 16 els joves es poden inscriure a la Borsa de Treball i cercar feina, poden trobar informació sobre estudis, cursos de formació ocupacional i poden conèixer i aprendre a utilitzar les diferents vies i tècniques de recerca de feina (on adreçar-se i com). Tot això poden fer-ho amb el suport de la tècnica de Club de feina i progressivament de manera més autònoma. En trets generals, aquests són els serveis:

 

- Orientació professional (currículum, carta de presentació, entrevista, psicotècnics...)
- Recerca d'informació sobre oferta formativa i acadèmica (cursos subvencionats).
- Assessorament personalitzat.
- Servei d'assessorament laboral, el primer i tercer dimarts de cada mes.
- Ofertes borsa de treball de Caldes i dels altres serveis locals d'ocupació (XALOC; SOC; etc.)
- Ofertes juvenils de l'Oficina Jove de Granollers
- Ofertes per Internet
- Ordinadors amb connexió a Internet
- Premsa local i específica
- Plànols, llistat d'empreses i ETT

 

Alguns indicadors sobre els primers mesos de funcionament

Al setembre, han visitat el servei 12 joves i s'han atès 12 consultes. A l'octubre, han visitat el servei 16 joves i s'han atès 30 consultes. En total, han estat 26 visites i 42 consultes en dos mesos de funcionament.


Perfil dels joves atesos
Aquests primers mesos hem rebut joves amb perfils molt diferents i demandes que requereixen d'actuacions específiques:

 

1) Joves que actualment cursen batxillerat però en el seu temps lliure volen treballar: alguns per omplir el seu temps lliure i altres per necessitats familiars.

2) Joves que volen treballar els caps de setmana, vacances i campanyes de Nadal.

3) Joves que cursen cicles formatius i volen treballar per experiència i/o per pràctiques.

4) Joves universitaris per consultes especifiques, sobretot del món educatiu, social i disseny gràfic.

5) Joves per informació acadèmica (CFGM i CFGS).

6) Joves sense Graduat d'ESO, per informació dels PQPI.

7) Joves fora del sistema educatiu amb baix nivell formatiu.

8) Joves per informació de cursos subvencionats.

9) Joves que actualment treballes però volen una millora laboral.

 

Tipus de consultes ateses
Tots els usuaris reben una explicació comuna sobre el funcionament del servei i tot el que hi poden trobar. Tot seguit, però, cal que els joves expressin les seves necessitats específiques per tal que se'ls hi pugui oferir una atenció individualitzada. En trets generals, el tipus de consultes que s'han atès giren a l'entorn dels següents temes:

 

- Orientació tant laboral com acadèmica
- Elaboració, supervisió i acompanyament en les tècniques de recerca de feina (Currículum, cartes de presentació, entrevista, trucada telefònica)
- Aprenentatge de la recerca activa de feina (de quina manera, on, com buscar feina; Internet, premsa, llistat d'empreses,...


Antecedents: El Pla jove 2008-2012
Aquest projecte és fruit de la diagnosi que han fet els propis joves durant l'elaboració del Pla jove 2008 - 2012. Partint de la base que l'accés a la feina és un dels elements essencials per a l'emancipació dels joves, la seva percepció era que a Caldes de Montbui hi havia possibilitats d'accedir a llocs de treball, però que es tractava d'una oferta poc diversificada.

 

L'Ajuntament ja oferia recursos de foment de l'ocupació com la Borsa de Treball. En general, es valorava positivament però s'apuntaven elements a millorar, més adequats a les seves necessitats com ara:

 

- Ampliar el contingut del Club de feina, amb una major especialització per al col•lectiu juvenil.
- Difondre l'accés a la Borsa de Treball
- Crear una assessoria laboral específica per joves.
- Ampliar la difusió mitjançant Internet o SMS.
- Disposar de més ofertes de treball adaptades al perfil dels joves.


Club de feina +16
Ajuntament a la primera planta
Horari: dimarts de 16 a 20 h
Telèfon: 93 865 56 56 / 93 862 70 25
clubfeina.cm@caldesdemontbui.cat

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:29