El llibre i l’exposició “Mort i oblit a Djelfa” recupera la història de Joaquim Picañol Xalabarder, víctima calderina del feixisme

Dijous, 28 de setembre de 2023

Una consulta rebuda a l’Arxiu Municipal es converteix en el punt de partida d’una investigació que ha permès identificar i documentar una víctima calderina del feixisme fins ara desconeguda

Les autores i responsables de la investigació, Marta Barceló i Lupe Prades, presentaran el llibre acompanyades de l’historiador Josep Mª Solé i Sabaté dijous 5 d’octubre a les 19h a la Sala Cuines de Can Rius

Identificada una nova víctima del feixisme de Caldes de Montbui fins ara completament desconeguda. Es tracta de Joaquim Picañol Xalabarder, un jove mort a Algèria el setembre del 1941, en un camp de concentració francès. Aquesta descoberta, que ha estat possible gràcies a la investigació feta per Marta Barceló i Lupe Prades, exprofessores de l’Institut Manolo Hugué, va començar fruït d’una casualitat. En concret, parteix d’una consulta rebuda a l’Arxiu Municipal el juny del 2019.

El llibre “Mort i oblit a Djelfa. L’exili de Joaquim Picañol i Xalabarder i família” recupera la història d’aquest jove calderí i de la seva família que es van veure obligats a fugir de Caldes de Montbui després de la Guerra Civil. Un exili que va forçar a la família a disgregar-se per diferents indrets de França i que, en el cas de Joaquim Picañol Xalabarder, va acabar en un camp de concentració a Algèria, on va acabar morint. El llibre permet descobrir la vida de Joaquim Picañol, però també de l’avi, el pare, la mare i les germanes, amb l’objectiu de rescatar de l’oblit la família que el 1939 va haver de marxar de Caldes sense poder tornar mai.

La història, en part desconeguda fins i tot pels descendents de la mateixa família, queda ara recollida en aquest llibre, editat per l’Ajuntament de Caldes de Montbui amb l’objectiu de recuperar i homenatjar la memòria d’aquest calderí que, durant més de 80 anys, havia quedat en l’oblit. El llibre es presentarà dijous 5 d’octubre a les 19 h a la Sala Cuines de Can Rius amb la participació de les autores i de l’historiador Josep Mª Solé i Sabaté.

Paral·lelament al llibre, també s’ha preparat una exposició que permet resseguir l’evolució de la família Picañol de manera cronològica abans i després de l’exili a partir dels esdeveniments que passaven a Catalunya, a Europa i a la resta del món. La mostra, que s’inaugurarà el dissabte 7 d’octubre durant la Festa Major, es podrà visitar al Museu Thermàlia fins el 7 de gener del 2024.

Una consulta inesperada permet estirar el fil de la història  

El juny del 2019 l’Arxiu Municipal va rebre un correu electrònic de Tomás Andújar, periodista de l’Agència EFE, que demanava ajuda per poder contactar amb un familiar o descendent d’una persona de la que no estava del tot clar el seu cognom. Inicialment, es buscava algú amb els cognoms Picauol Chalaverde.

A partir d’aquí, l’arxiu contacta amb Marta Barceló i Lupe Prades que, després de confirmar que la persona en qüestió era Joaquim Picañol Xalabarder, inicien la recerca per diferents arxius i registres, tant de Catalunya com de França, per esbrinar qui era aquesta persona de la que, fins el moment, no es tenia constància. També es va contactar amb persones del municipi amb els dos cognoms, Picañol i Xalabarder. Finalment, gràcies a les xarxes socials, s’aconsegueix localitzar alguns dels descendents de la família que encara viuen a França, els quals desconeixien bona part de la història familiar.

Una recerca emmarcada en la recuperació de la memòria històrica calderina

La regidoria de Patrimoni i Memòria Local ha recolzat i finançat l’edició del llibre i l’exposició amb l’objectiu de recuperar de l’oblit la història de Joaquim Picañol i Xalabarder i de la seva família. Gràcies a aquesta investigació, s’ha pogut reconstruir una petita part de la memòria calderina que, d’altra manera, el temps hauria acabat esborrant.  

Paral·lelament, el projecte de recuperació i homenatge de les víctimes calderines de l’holocaust nazi que l’Ajuntament de Caldes de Montbui va posar en marxa el 2021, a partir de l’adhesió al moviment Stolpersteine, ha permès identificar 13 ciutadans calderins deportats a camps nazis.

Darrera actualització: 28.09.2023 | 17:41